Interview met een fellow: Raun Brandt: 'Dit is niet alleen meekijken. Het is doen!'

Raun Brandt, student aan de Universiteit Utrecht

Raun Brandt is masterstudent privaatrecht met als specialisatie het commercieel vermogensrecht. Hij vertelt over zijn ervaringen in de Utrecht Law Clinic. "Jij hebt het contact met de cliënt, jij voert de gesprekken, jij zoekt de materie uit en jij verstrekt het advies. Uiteraard steeds onder begeleiding en toezicht van een advocaat of docent."

"Hoewel mijn juridische interesse breed is, heb ik gedurende die master met name affiniteit ontwikkeld voor het contractenrecht. Het is buitengewoon fascinerend hoe afspraken tussen commerciële partijen vrijwel nooit duidelijk zijn en zelfs de plaatsing van een komma in een contractueel beding kan leiden tot de verdeeldheid van partijen en een interessant juridisch gevecht."

"Mijn vrije tijd besteed ik graag aan sport. Met name ben ik te vinden in de sportschool, maar ik vind het ook heerlijk om een pot voetbal, squash of tennis te spelen met vrienden. Sport is voor mij niet alleen een passie, maar vooral ook een manier om mezelf te blijven testen, uitdagen en scherp te houden op zowel persoonlijk- als professioneel vlak."

Op welke manier ben je betrokken bij de Utrecht Law Clinic?

"Als fellow houd ik mij bezig met de (juridische) advisering van start-ups en scale-ups uit de regio Utrecht. Daarnaast heb ik – samen met een aantal mede-fellows – mogen meedenken- en werken aan de optimalisatie van de Utrecht Law Clinic, zoals het vormgeven van een evaluatie van de adviseringstrajecten en het uitdenken van een database waarin alle fellows hun stukken kunnen opslaan zodat toekomstige fellows toegang hebben tot een schat aan waardevolle ervaring en voorbeelden. Niet alleen adviseren dus, maar ook meedenken over de koers van de Clinic!" 

Hoe ziet het leven als fellow eruit?

"Vanaf het moment dat je start als fellow is je leven erg veelzijdig, leerzaam en bovenal leuk! Tijdens de beginperiode van jouw bestaan als fellow word je aan de hand van verschillende workshops klaargestoomd om de Utrechtse ondernemers op professionele wijze te gaan adviseren. Dat wil onder meer zeggen: jezelf kunnen verplaatsen in de ondernemer, het effectief kunnen managen van verwachtingen van en relaties met cliënten, het in staat zijn van het uitbrengen van een gedegen advies (zowel schriftelijk als mondeling) en het bewustzijn van de ethische aspecten die bij de juridische dienstverlening komen kijken."

"Na de trainingen is het tijd voor het echte werk: het adviseren! Je krijgt – samen met één à twee mede-fellows –  een cliënt toegewezen en vanaf dat moment is het aan jou. Jij hebt het contact met de cliënt, jij voert de gesprekken, jij zoekt de materie uit en jij verstrekt het advies. Uiteraard steeds onder begeleiding en toezicht van een advocaat of docent, maar dat maakt de ervaring alleen maar leerzamer. Om als student al zelf aan de knoppen te mogen draaien is heel waardevol; het is een uitzonderlijke positie waarin je verkeert!" 

Om als student al zelf aan de knoppen te mogen draaien is heel waardevol; het is een uitzonderlijke positie waarin je verkeert!

Raun Brandt
Masterstudent masterstudent privaatrecht en fellow in de Utrecht Law Clinic

Wat heeft je verrast dit jaar?

"Allereerst had ik op voorhand niet kunnen inschatten hoe waardevol de deelname aan de Utrecht Law Clinic had kunnen zijn. De hoofdrol die je toebedeeld krijgt tijdens de advisering van de ondernemers – en de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaan – maakt dat ik de stelling wel aandurf dat een jaar als fellow in veel gevallen waardevoller zal blijken dan een stage in de juridische praktijk. Je zit echt zelf achter het stuur. Zo kreeg ik, samen met Julia en Veerle, als eerste cliënt een Utrechtse start-up toegewezen met een vernieuwend product voor de markt van (met name) CV-ketels. Om een onderneming met een dergelijk – toch wel technisch – product te kunnen voorzien van een goed juridisch advies heb je veel informatie nodig en zul je veel gesprekken moeten voeren met cliënt. Gesprekken die je dus zelf insteekt."

Onze eerste cliënt was een Utrechtse start-up met een vernieuwend product voor de markt van (met name) CV-ketels. Een technisch product, waar we ons ook in hebben verdiept.

Raun Brandt
Masterstudent masterstudent privaatrecht en fellow in de Utrecht Law Clinic

"Het is buitengewoon leerzaam om samen met je mede-fellows voor het eerst een gesprek te voeren met iemand die van jou juridische bijstand verwacht. Anders dan tijdens een stage is er geen sprake van ‘meekijken’. Het is doen! Er komt extra spanning bij kijken en zowel je juridische als sociale skills worden op de proef gesteld, maar het is de combinatie van ‘in het diepe worden gegooid’, vertrouwen op je juridische kennis en kunde, teamwork van de mede-fellows en sturing waar nodig van de begeleiders die maakt dat er altijd wel iets moois ontstaat tijdens de adviestrajecten." 

"Daarnaast ben ik vooral verrast door de groei die de Utrecht Law Clinic heeft doorgemaakt het afgelopen jaar. De oprichters hebben ons als eerste lichting fellows erg betrokken bij de voortdurende ontwikkeling van de Utrecht Law Clinic. Dat werpt zichtbaar zijn vruchten af; het staat als een huis en ik ben enthousiast te zien wat de komende jaren zullen brengen."

Wat heb je geleerd dit jaar dat je mee kan nemen in de toekomst?

"Te veel om op te noemen! Het is cliché, maar echt waar. Iets wat ik in ieder geval meeneem naar de toekomst is de les dat je als juridisch adviseur nooit de – veelal praktische – positie van je cliënt uit het oog moet verliezen. Als jurist zit je al gauw in een juridische bubbel en ben je geneigd altijd het juridische centraal te stellen. Een ondernemer daarentegen, ziet het juridische niet als een doel op zich maar iets dat ‘ook geregeld moet worden’ of zelfs als ‘obstakel’ om bedrijf te voeren. Het dejuridiseren van problemen kan leiden tot praktische oplossingen en komt bovenal het contact met je cliënt en het advies ten goede."
 

Over de Utrecht Law Clinic

De Utrecht Law Clinic brengt talentvolle rechtenstudenten en jonge ondernemingen bij elkaar. De studenten doen werkervaring op en de ondernemers worden geholpen met gedegen juridische adviezen of bijstand in een juridische procedure. Beiden komen tot bloei dankzij de clinic. De Utrecht Law Clinic is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Van Benthem & Keulen advocaten & notariaat.

Nog meer ervaringen van studenten 

Luna Kwanten: "Het is de perfecte combinatie van ‘law in the books’ and ‘law in action’"

Jitske Mink: "De cliënt-gesprekken zijn super interessant. Vanaf het eerste moment, mogen we het gesprek leiden."

 

Meer informatie
Utrecht Law Clinic