2 november 2018

Durf jij een uitdaging aan? Studentencompetitie met een Europese Finale

Inschrijving Ecotrophelia Nederland 2019 geopend!

Hoe laat je studenten het beste kennis maken met productontwikkeling? Niets werkt beter dan het ze zelf te laten doen! Door ze zelf te laten zoeken naar een gat in de markt, recepturen te laten ontwikkelen en de haalbaarheid te laten onderzoeken, krijgen de studenten een prachtig beeld van het vak.

Competitie met Europese finale
Omdat de foodindustrie zit te springen om goede productontwikkelaars, wil TKI Agri & Food studenten warm maken voor het vak door een studentencompetitie te organiseren. In deze competitie, Ecotrophelia genaamd, ontwikkelen teams van MBO-, HBO- en WO-studenten nieuwe voedingsmiddelen met oog voor mens en milieu. De beste inzending krijgt een ticket voor de Europese finale. Deze vindt afwisselend plaats in Londen of Parijs.

Inspirerend
De afgelopen jaren zijn tal van ideeën de revue gepasseerd, zoals bier uit reststromen, spreads van wortelloof, algensnacks en glutenvrije pasta. De bedenker van dit laatste product is inmiddels een eigen onderneming gestart en brengt haar pasta begin volgend jaar op de markt. Ecotrophelia slaagt er elk jaar weer in om studenten te inspireren en leidt niet alleen tot vaak hoge eindnoteringen in de Europese finale, maar dus soms ook tot nieuwe bedrijven.

Bedrijfsleven haakt aan
Vanaf volgend jaar willen we het bedrijfsleven meer betrekken bij de competitie. De deelnemers kunnen zo kennismaken aan de manier van werken in het bedrijfsleven en gebruik maken van praktijkervaringen. Daarnaast is het natuurlijk interessant voor het netwerk van de studenten. In welke vorm dat gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk, maar we houden u graag op de hoogte.

Doet u ook mee?
De competitie staat open voor alle foodopleidingen van MBO-, HBO- en WO-instellingen. In de voorrondes strijden vaak zo’n acht teams voor een Nederlandse finaleplaats. Dat mogen wat ons betreft er nog veel meer zijn! We nodigen uw opleiding dan ook van harte uit om mee te doen aan de competitie van volgend jaar. De finale vindt plaats op 24 mei. In tegenstelling tot eerdere edities vindt er geen voorronde plaats. De Europese finale wordt georganiseerd in het najaar.

Meer weten?
Op www.ecotrophelia.nl vindt u alle informatie over de competitie en over de eerdere edities. Mocht u willen weten hoe collega-opleidingen hun deelname organiseren, dan brengen we u graag in contact met hen. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen voor andere vragen.

Het lijkt ons geweldig om in 2019 een team van uw opleiding te mogen verwelkomen tijdens de competitie! Mocht u willen deelnemen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!