9 april 2018

Ingrid Robeyns in Trouw: Kan een waarde links zijn? Of rechts?

© iStockphoto.com

Femke Halsema eist de progressieve waarden terug waar rechts mee aan de haal is gegaan. Maar moeten we waarden wel overeind willen houden vanuit de tegenstelling links-rechts? Een gesprek tussen filosofen Frank Ankersmit en Ingrid Robeyns in Trouw.

"Spreken vanuit de tegenstelling links-rechts is tegenwoordig vaak onproductief", zegt Ingrid Robeyns, hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht. Volgens Robeyns zijn het containerbegrippen, ze betekenen voor verschillende mensen iets anders. Men kan beter kijken naar waarden. “Het lijkt mij een goed idee om politieke partijen in kaart te brengen vanuit het gewicht dat zij aan waarden geven."

Prof. dr. Ingrid Robeyns

Ingrid Robeyns is filosoof en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.