2 juni 2017

Hoe moet Europa reageren op de nieuwe wereldorde?

Ingrid Robeyns in filosofisch elftal in Trouw

© iStockphoto.com/JannHuizenga
© iStockphoto.com/JannHuizenga

De koers die de Verenigde Staten varen onder leiding van Donald Trump zet bestaande machtsverhoudingen in de wereld op scherp. Hoe moet Europa reageren op een nieuwe wereldorde? Prof. dr. Ingrid Robeyns (Ethiek Instituut) bespreekt deze kwestie in het filosofisch elftal in Trouw (1 juni). 

De huidige crisis in de Noord-Atlantische politiek, niet alleen door Trump maar ook door Brexit veroorzaakt volgens Robeyns, biedt Europa de kans om zichzelf als politiek en moreel project te herbronnen. "We hebben jarenlang de democratie als een gegeven verondersteld, maar Brexit en de overwinning van Trump hebben ons doen beseffen dat de democratie altijd actief beschermd en gevoed moet worden." 

Prof. dr. Ingrid Robeyns
Prof. dr. Ingrid Robeyns

Vrede vergt onderhoud

Volgens Robeyns ligt het in de aard van de moderne mens om morele waarden die in grote mate gerealiseerd zijn als vanzelfsprekend aan te nemen, terwijl ook vrede en goede internationale betrekkingen onderhoud vergen. Europa heeft nu een kans om haar oorspronkelijke doel van vrede opnieuw centraal te stellen.

Defensie en kritische pers

Concreet is het volgens Robeyns door de besluiten van Trump voor Europa extra nodig om haar eigen defensie en interne samenwerking te verstevigen, maar ook moeten de kwaliteitsmedia in Europa Robeyns kritisch en onafhankelijk blijven berichten over Trump en morele en praktische steun bieden aan de kwaliteitspers in de Verenigde Staten. Want de filosoof is ondanks de kans die Europa nu heeft toch enigszins op haar hoede: "Het typisch moderne vooruitgangsoptimisme moet ons niet blind maken voor de mogelijkheid dat het nog erger kan worden dan het al is."