26 april 2018

Inge van der Valk over echtscheiding in Trouw

Vanaf 1 mei gaat de rechtbank in Zwolle ouders een jaar lang verplichten hun kinderen te vragen wat ze vinden van hun echtscheidingsplannen. Eigenlijk is het al sinds 2009 verplicht kinderen te betrekken bij de echtscheiding. Jeugdonderzoeker Inge van der Valk van de Universiteit Utrecht reageert in dagblad Trouw op de proef van rechtbank Overijssel.

Kind op de bank

Van der Valk, als onderzoeker verbonden aan Dynamics of Youth, is redelijk positief gestemd over het plan. Maar ze vraagt zich wel af hoe goed ouders naar hun kinderen kunnen luisteren als ze in scheiding liggen. "We zien in onderzoek dat het verplicht opstellen van een ouderschapsplan sinds 2009 gemiddeld meer conflicten uitlokt tussen ouders. Als er veel emoties spelen kan een gesprek met het kind mislopen. Het is me nog niet duidelijk wat er in de proef aan begeleiding voor die ouders is geregeld."

Lees het hele artikel op Trouw.nl:
Het kind moet bij een scheiding beter gehoord worden

Lees ook: