"In ons onderzoek is de expertise van een datamanager en het gebruik van Yoda geen overbodige luxe"

Wat betekent research data management in de praktijk van een onderzoeker? In deze reeks interviews door RDM Support delen onderzoekers hun ervaringen over verschillende aspecten van research data management. In dit interview deelt promovendus Timo Verlaat zijn ervaring met datamanagementtool Yoda en de hulp van een datamanager hierbij.

Timo Verlaat

Timo Verlaat is een promovendus bij het departement Utrecht University School of Economics (U.S.E.) van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Verlaat vertelt: “Ik ben vier jaar geleden gestart als AIO bij dit project, gefinancierd door een NWO research talent beurs. Het onderzoek waar ik aan meewerk is een groot veldexperiment met bijstandsgerechtigden in Utrecht, waarbij we verschillende groepen  andere voorwaarden voor ontvangen van bijstand opleggen. Denk hierbij aan wel of geen sollicitatieplicht of meer of minder hulpverlening. Deze groepen vergelijken we met elkaar om te weten wat werkt . Hiervan hebben we afgelopen mei een onderzoeksrapport gepubliceerd voor de gemeente Utrecht.”

“Bij dit project komen een heleboel privacy en informatiebeveiliging kwesties kijken. We hebben data van vragenlijsten, maar ook data van de gemeente die wij wilden gebruiken. Deze data bevat informatie over de gezondheidssituatie, uitkeringen, werk, inkomen, gezinssituatie, en nog veel meer. Gevoelige informatie waarvan je niet wil dat het op straat komt te liggen. Hier moesten we dus zorgvuldig mee omgaan, en goed nadenken over welke veiligheidsmaatregelen we moesten nemen. Daarom is er al vroeg een datamanager aangehaakt bij ons project.”

 

Het was erg waardevol dat onze eigen data manager aanhaakte bij de gesprekken met de gemeente

Datamanager
“Al voordat het project startte haakte er een datamanager aan. Frans de Liagre Böhl was en is onze adviseur op dat gebied. Hij heeft heel erg geholpen om alles in goede banen te leiden, denk aan advies over het datamanagementplan, maar hij ging ook mee naar gesprekken met de gemeente om de verwerkingsovereenkomsten in orde te maken. Deze overeenkomsten waren nodig om de data van de gemeente te kunnen gebruiken. Hier kwamen vragen langs als: waar staat de data, waar wordt het bewaard, hoe is het beveiligd. Dan is het super fijn als je iemand als Frans hebt die mee gaat naar dit soort gesprekken en dat allemaal kan uitleggen.”

We vonden het een fijne gedachte dat er een opslag tool ontwikkeld door de universiteit beschikbaar was

Yoda

“Bovendien is Frans een expert op het gebied van Yoda, een datamanagementtool ontwikkeld door de Universiteit Utrecht. Toen we begonnen met het project was Yoda net in ontwikkeling. Door enige vertragingen gedurende het project was Yoda net op tijd klaar, en ons project was dan ook een van de eerste gebruikers. We vonden het een fijne gedachte dat er een oplossing was binnen de universiteit, en dat we niet naar een externe partij hoefden te gaan. Door met een derde partij te werken waren er ook allemaal dingen geweest die we hadden moeten controleren, terwijl je er bij een UU tool als Yoda vanuit mag gaan dat dat allemaal goed is geregeld. Maar ook als er een vraag is, dan heb je meteen iemand bij de hand die daar antwoord op kan geven.

“Wat Yoda voor ons project zo geschikt maakt is dat Yoda erg geschikt is voor opslag van persoonlijke data. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren mensen bij gekomen op het project, die toegang moesten hebben tot bepaalde onderdelen van de project omgeving. Deze toegang was voor die mensen binnen een paar uur geregeld, omdat de support zo dichtbij is. Ook kunnen we, zodra ons project is afgerond, onze data met één druk op de knop archiveren. En uiteindelijk kunnen we met Yoda onze data ook publiceren, zodat ons onderzoek repliceerbaar wordt. Maar daarvoor moet onze data eerst nog geanonimiseerd worden. Hiervoor hopen we ook weer gebruik te kunnen maken van de expertise van Frans.”

Toen ik Utrecht bekeek via Google Streetview was ik verkocht

Timo Verlaat

Timo Verlaat

“Wat ik zo leuk vind aan dit onderzoek is dat het project geworteld is in de praktijk. Het geeft antwoord op een vraag die wij vanuit wetenschappelijk perspectief interessant vinden, maar ook wat de gemeente vanuit de praktijk enorm nuttig vindt. En die samenkomst vond ik altijd heel aantrekkelijk. Ik ben naar Utrecht gekomen omdat ik op zoek was naar een studie met economie, maar waarbij wel de focus lag op het interdisciplinaire, en dat vond ik bij de Universiteit Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland, en kende Utrecht nog niet, dus ging ik op Google Streetview kijken hoe het er uit zag. Ik werd geplaatst op het Domplein, en ging toen verder naar de Oudegracht. Toen was ik verkocht, en besloot ik om hier naartoe te komen.”

Research Data Management Support

Ben jij ook geïnteresseerd geraakt in gebruik van Yoda? Of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van het inhuren van een datamanager? Neem een kijkje op onze RDM Support website, of neem contact met ons op.

 

Weten wat werkt - in het kort