8 juni 2018

In memoriam Gregor Laschen

Gregor Laschen

Afgelopen zaterdag is de dichter Gregor Laschen (1941-2018) op 77-jarige leeftijd in Lingen (Duitsland) overleden. Laschen was dertig jaar lang verbonden aan de Universiteit Utrecht (van 1972-2002), waar hij Duitse letterkunde doceerde.

Als dichter debuteerde hij in 1983 met de bundel Die andere Geschichte der Wolken en won hij in 1996 met de Jammerbugt-Notate de gerenommeerde Peter-Huchel-Preis. Zijn proefschrift over DDR-poëzie was een standaardwerk, zijn essays over hedendaagse poëzie genoten aanzien in binnen- en buitenland. Laschen was een graag geziene gast op festivals als het Rotterdamse Poetry International. Van historische belang is de lange reeks vertalingen van Europese poëzie in de serie Poesie der Nachbarn (in 1993 verscheen daarin ook een Nederlands deel).

Laschen was een opvallende, bijzondere docent die ook na afloop van cursussen kennis bleef overdragen. Hij nodigde tal van schrijvers uit naar Utrecht, met wie zowel in intensieve cursussen als in uitgebreide workshops gepraat werd over literatuur en het belang ervan. Het laatste deel van zijn leven leefde hij teruggetrokken in Bremen. Hij wordt door zijn vroegere collega’s en studenten met grote eerbied herdacht.