In memoriam dr. Herman Hendriks

Dr. Herman Hendriks

Op 22 oktober is universitair docent bij Theoretische filosofie en Liberal Arts and Sciences (LAS) Herman Hendriks op 62-jarige leeftijd overleden. Zijn collega Janneke van Dis herdenkt hem met een in memoriam.

Met droefheid vernemen wij het bericht dat onze collega Herman Hendriks is overleden. Hij was al heel lang ziek en het was zijn uitdrukkelijke wens om tot het einde door te werken. Wij hebben grote bewondering voor de manier waarop hij met zijn ziekte is omgegaan en hoe hij er luchtig over kon praten.

Taalkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam

Herman studeerde zowel taalkunde als filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1993 promoveerde hij met zijn proefschrift getiteld Studied Flexibility. Categories and Types in Syntax and Semantics, onder supervisie van prof. dr. Renate Bartsch, prof. dr. Martin Stokhof en prof. dr. Jeroen Groenendijk. Daarna doceerde hij enkele jaren aan de UvA. Zijn onderzoeksinteresses omvatte linguïstische onderwerpen zoals logische semantiek van natuurlijke taal, de representatie van niet-lexicale ambiguïteit, het compositionaliteitsprincipe, categoriale typelogica, de grammatica en interpretatie van intonatie, en naturalistische theorieën over de evolutie van taal.

Liberal Arts and Sciences

Bij LAS doceerde Herman bij het van De Denkacademie, coördineerde en begeleidde hij LAS-scripties en beoordeelde hij eindportfolio's. Ook was hij lange tijd actief in de curriculumcommissie, in de examencommissie en als tutor. Door zijn kennis van filosofie en taalkunde te combineren met zijn liefde voor literatuur wist hij veel studenten te inspireren. Wij herinneren hem ook als een kritische en creatieve collega die de interdisciplinaire integratietechnieken, die centraal staan in het LAS-studieprogramma, probeerde te verbeteren.

Filosofie

Bij Filosofie heeft Herman generaties studenten wegwijs gemaakt in de logica en taalfilosofie. Hij was een gepassioneerd docent, die de stof interessant wist te maken door allerlei zijpaden te bewandelen. Herman was ook vele jaren betrokken bij het Artificial Intelligence-programma, waar zijn gecombineerde achtergrond in taalkunde en filosofie goed tot zijn recht kwam. In het AI-programma is Herman niet alleen docent geweest, maar ook programmacoördinator. De laatste jaren was hij actief als werkgroepdocent voor de cursus Filosofie voor AI.

Wij zullen Herman vreselijk missen als docent en collega. Onze condoleances gaan uit naar zijn familie, in het bijzonder naar Caroline Aartsen en Vera Hendriks.

Daniel Cohnitz, Janneke van Dis, Rosalie Iemhoff en Iris van der Tuin
Departement Filosofie en Religiewetenschap