6 april 2018

Imar de Vries in de Volkskrant over de wurggreep van de WhatsAppgroep

Whatsapp © iStockphoto.com/rodrigobark

De WhatsAppgroep zorgt bij veel gebruikers voor irritaties, die weer kunnen leiden tot vervelende of ongemakkelijke situaties. Dat maakt duidelijk dat we nog op zoek zijn naar de juiste omgangsvormen in de WhatsAppgroep, zegt media-archeoloog dr. Imar de Vries (Media en performance) in de Volkskrant (2 april).

Bij elke nieuwe communicatietechniek, van telegram tot mobiele telefoon, hoort een fase waarin gebruikers zoeken naar een nieuwe etiquette die past bij die vorm van communiceren, zegt hij. Maar de spanningen die daaruit voortkomen zijn een teken van wat De Vries 'de communicatieparadox' noemt: we streven voortdurend naar betere communicatietechnieken, "maar het is duidelijk dat mensen niet goed kunnen omgaan met dit soort alomtegenwoordige, 24-uur-per-dag-verbondenheid", aldus De Vries.

Dr. Imar de Vries

Imar de Vries

Imar de Vries is media-archeoloog en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.