1 oktober 2018

Maak kennis met conservator Marco van Egmond

“Ik zit in het oud papier”

Een interview met Marco van Egmond conservator kaarten, atlassen en gedrukte werken bij de Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek.

Wat doe je voor werk?

Ik hou me vooral bezig met het inhoudelijk ontsluiten en het duurzaam beheren van onze documenten. En dat zijn er nogal wat; we hebben wel 1,5 miljoen items in ons depot liggen.

Het is voor ons erg belangrijk om dit materiaal voor onderwijs en onderzoek digitaal toegankelijk te maken en we investeren veel in innovatieve projecten. Ik publiceer en presenteer over onze werken en we proberen alles natuurlijk zo goed mogelijk te bewaren voor het nageslacht.

We hebben bij Bijzondere Collecties grofweg vier soorten documenten: handschriften, gedrukte werken, archiefcollecties en cartografische werken. Die laatste categorie, de kaarten en atlassen, daarin ben ik gespecialiseerd.

We lenen trouwens regelmatig items uit voor tentoonstellingen. Zo zijn er nu handschriften uit onze collectie onderdeel van de expositie Perkament in stukken in het Utrechts Archief. Soms reizen werken uit onze collectie wat verder en mag ik als conservator mee. Zo hebben we cartografische topstukken in bruikleen gegeven aan het Museum aan de Stroom in Antwerpen en ben ik samen met de Boeginese zeekaart naar de Nationale bibliotheek van Singapore geweest.     

Wat vind je het leukst aan je werk?

Ik was vroeger al helemaal gek van kaarten.

Ik verzamelde atlassen en als iemand me vroeg wat mijn lievelingsboek was zei ik: “de Bosatlas”.
Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Utrecht

In mijn vrije tijd tekende ik van mijn woonomgeving al kaarten. Dus het was logisch dat ik geografie ging studeren. Ik teken nu geen plattegronden meer, maar ik bestudeer ze wel heel graag en ik kijk nog elke avond in de atlas. Ik heb van mijn grootste hobby mijn werk gemaakt en daar geniet ik elke dag van.

Hoe ziet je komende week eruit?

Ik ben bezig met een artikel over het georeferentie* én crowdsourcing project Zet Nederland op de kaart voor op de website van Bijzondere Collecties.

Deze week werk ik ook aan een digitaliseringsplanning voor de hele Bijzondere Collecties. We vragen hiervoor bijvoorbeeld aan de vakspecialisten van de bibliotheek welke digitaliseringswensen er in hun faculteit zijn.

Ook schrijf ik een langetermijnvisie op het georefereren: hoe zie ik de toekomst voor pakweg de komende tien jaar? Hier willen we niet ad hoc, maar planmatig mee omgaan.

Je zit op een feestje en iemand vraagt hoe het is om bij de UU te werken. Wat is jouw antwoord?

“Ik zit in het oud papier” grap ik dan altijd. Dan is het ijs wel gebroken en leg ik uit wat ik echt doe.

 

 

* Met georefereren is het mogelijk om gedigitaliseerde oude kaarten op moderne kaarten of andere oude kaarten te leggen. De gegeorefereerde kaartlagen tonen op die manier veranderingen in de tijd. Daarnaast zijn de oude kaarten zo beter te analyseren en meer geschikt als wetenschappelijke bron.

Marco van Egmond Bijzondere Collecties