Ignace Hooge Docent van het Jaar

Ignace Hooge is Docent van het Jaar. Op vijf maart werd de naam van de winnaar bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Onderwijsparade. Omdat hij voor onderwijs in het buitenland verbleef, was de docent Psychologische Functieleer via Skype aanwezig bij de prijsuitreiking. De andere prijs gaat dit jaar naar Diergeneeskunde, waar Marijke Hoogendoorn zich Docenttalent van het jaar mag noemen. Medegenomineerde psychologiedocente Haza Rahim viel buiten de prijzen.

Het is niet de eerste keer dat Hooge werd genomineerd voor de titel Docent van het Jaar. Studenten zijn zeer enthousiast over hem . Volgens studenten van studievereniging Alcmaeon – die hem ook vorig jaar voordroegen – is het dan ook helemaal terecht dat Hooge in de prijzen valt. “Hij neemt de tijd voor je en weet alle studenten bij zijn hoorcollege te betrekken.”

Doe-onderwijs
Met als doel psychologiestudenten een technische gereedschapskist te geven om hun computervaardigheden (zoals programmeren) te vergroten, ontwikkelde Hooge ‘doe-onderwijs’. Via praktische opdrachten vullen studenten een eigen toolkit. Dit resulteert in dankbare en geïnteresseerde studenten, zo concludeert de jury.

Ook merkt de jury op dat Hooge lastige en vaak impopulaire vakken geeft, maar dat immer met groot enthousiasme doet. Reden genoeg om de (van oorsprong natuurkundige) docent te verkiezen boven de andere genomineerden: bestuurskundige Gijs Jan Brandsma en historicus Joes Segal.

Wisselbeker
De prijsuitreiking is tijdens de Dies op 26 maart in de Domkerk. De Docent van het Jaar en het Docenttalent ontvangen beiden een wisseltrofee en respectievelijk vijfduizend en drieduizend euro.  De studieverenigingen die verantwoordelijk zijn voor de winnende voordracht ontvangen elk duizend euro.