'I expected more from you': verwachtingen van de leidinggevende

Benen en schoenen van man in wachtkamer of op kantoor

Zijn werknemers minder tevreden met de ondersteuning van hun leidinggevende als hun verwachtingen niet worden waargemaakt? Julia Penning de Vries en Eva Knies deden onderzoek. Beiden zijn verbonden aan de Future of Work hun van de Universiteit Utrecht. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in The Review of Public Personnel Administration.

In het artikel "'I expected more from you' The effect of expectation-disconfirmation on satisfaction with supervisor support", onderzoekt Julia Penning de Vries samen met Eva Knies de relatie tussen verwachtingen van medewerkers en tevredenheid met steun van de leidinggevende. Ze gaan na of medewerkers minder tevreden zijn met de steun van hun leidinggevende wanneer die steun minder is dan ze hadden verwacht, of juist meer tevreden als de manager meer steun biedt dan verwacht.

De belangrijkste bevindingen:

  1. Het al dan niet bevestigen van de verwachtingen die medewerkers hebben van de steun van de leidinggevende, heeft geen effect op tevredenheid over deze steun

  2. De steun van de leidinggevende is de belangrijkste voorspeller voor tevredenheid van medewerkers

  3. Wanneer de verwachtingen van medewerkers in hun ogen niet worden bevestigd, zal dit leiden tot minder tevredenheid (let op: percepties ≠ daadwerkelijke situatie)

Meer weten? Het hele artikel vind je (open acces) hier:

Artikel: I expected more from you