Hoogleraar Janneke Gerards beste promotor van Nederland

Janneke Gerards beste promotor van Nederland

Professor Janneke Gerards, hoogleraar Fundamentele Rechten aan de Universiteit Utrecht, is verkozen tot Best PhD Supervisor of the Year 2018. Ze mag zich daarmee de beste promotor van Nederland noemen. Een jury van het Promovendi Netwerk Nederland heeft aan Gerards de prijs overhandigd op de National PhD Day, zaterdag 25 november.

Janneke Gerards was voor deze prijs genomineerd door al haar huidige en voormalige promovendi. De jury koos voor haar, naar eigen zeggen vanwege "Gerards’ enorme expertise en de zeer effectieve en betrokken wijze waarop ze haar promovendi begeleidt." In het begin van het promotietraject spreekt de hoogleraar wekelijks met haar promovendi af, om de voortgang van het proefschrift te bespreken en ook daarna houdt ze geregeld contact. Ze reageert altijd bijzonder snel op e-mail en geeft haar promovendi gedetailleerde, positieve feedback. Daarmee stimuleert ze hen om autonoom en kritisch te blijven denken over hun onderwerp. 

Persoonlijk welzijn

Daarnaast woog voor de jury zwaar mee, dat Gerards ook buiten het PhD-project veel voor de kandidaten betekent en oog heeft voor het persoonlijke welzijn van haar promovendi. Gerards was blij verrast met de prijs. Voor haar is het mogen begeleiden van promovendi, en hen te zien groeien in hun academische ontwikkeling, één van de leukste aspecten van haar wetenschappelijke werk. 

Promovendi Netwerk Nederland

Het Promovendi N​etwerk Nederland (PNN) reikt deze prijs jaarlijks uit. Het PNN is de landelijke belangenorganisatie voor en door promovendi, gelieerd aan één van de veertien Nederlandse Universiteiten, één van de acht Universitaire Medische Centra, of aan één van de vijf zogenaamde Onderzoeksinstellingen, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Bibliotheek. Het PNN komt onder meer op, voor de arbeidspositie en het welzijn van promovendi, voor een goede begeleiding en de aanpak van misbruik en integriteitsproblemen die zich kunnen voordoen rondom promotietrajecten.