Hoogleraar Economie Maarten Goos voorzitter EU expertgroep over invloed digitalisering op de arbeidsmarkt

Maarten Goos
Maarten Goos, hoogleraar Economie en Instituties

De Europese Unie wil beleidsmakers meer grip geven op de invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt. Ze stelt momenteel een internationale groep experts samen, die advies moet geven. Maarten Goos, hoogleraar Economie en Instituties aan de Universiteit Utrecht gaat die expertgroep leiden als voorzitter.

Wetenschappers hebben al veel aspecten onderzocht van digitale innovatie op de werkvloer, maar er blijven nog veel vragen leven, aldus Goos. “Denk bijvoorbeeld aan hoe het UWV in Nederland zou kunnen omgaan met de stijgende vraag naar bepaalde competenties voor banen. Welke rol kan het UWV spelen in het opleiden van mensen voor die vaardigheden?  Of denk aan de arbeidsrechtelijke bescherming van mensen in de platformeconomie (Deliveroo, Uber) of de vraag welke technologie je als overheid wil subsidiëren?"
 
De expertgroep die Goos gaat voorzitten, brengt advies uit aan de EU-commissarissen Marianne Thyssen (Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit) en Mariya Gabriel (Digitale Economie en Maatschappij). De experts zullen voornamelijk uit de internationale wetenschap komen, maar ook vaak maatschappelijke partners uitnodigen, zoals vakbonden, om goed geïnformeerd tot adviezen te komen, aldus Goos. De expertgroep start het onderzoek deze zomer.