3 juli 2018

'Bijzonder, want het gaat om twee totaal verschillende prijzen'

Hoogleraar Albert Heck twee keer internationaal onderscheiden

Albert Heck

Albert Heck, hoogleraar Biomoleculaire Massaspectrometrie en Proteomics, wordt deze zomer twee keer internationaal onderscheiden. Hij krijgt zowel de prestigieuze Sir Hans Krebs Medal als de Thomson Medal Award voor zijn werk in de biochemie en de massaspectometrie. Heck: “Leuk en bijzonder, juist omdat het om twee totaal verschillende prijzen gaat.”

Op 8 juli krijgt Heck in Praag allereerst de Sir Hans Krebs Medal, voor zijn onderscheidende werk binnen de biochemie. De prijs is een initiatief van de Federation of European Biochemical Societies (FEBS) en wordt sinds 1968 uitgereikt. Heck is met het winnen van deze prijs in goed gezelschap: 15 van de in totaal 45 laureaten van deze medaille kregen ook ooit een Nobelprijs. De Sir Hans Krebs Medal werd nog niet eerder door een Nederlander gewonnen. De prijs is vernoemd naar de ontdekker van o.a. de citroenzuurcyclus.

Eind augustus volgt de uitreiking de Thomson Medal Award in Florence. De onderscheiding wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een wetenschapper voor uitmuntende wetenschappelijke bijdragen in de massaspectometrie. Albert Heck is na Nico Nibbering – niet toevallig de promotor van Heck – de tweede Nederlander die deze prijs krijgt. De prijs is vernoemd naar de ontdekker van onder meer het elektron.

Unieke combinatie van expertises

Albert Heck en zijn groep zijn wereldwijd leidend in hun vakgebied door een unieke combinatie van expertises. Heck is gespecialiseerd in zowel technische en methodologische aspecten van de massaspectrometrie (waarmee bijvoorbeeld eiwitten geïdentificeerd kunnen worden), als in moleculair- en cel-biologisch onderzoek naar eiwitten. En dat komt tot uiting in het winnen van deze twee prijzen.

Erkenning vanuit verschillende velden

Heck: “Ik ben er erg blij mee, ook juist omdat het twee volstrekt verschillende prijzen zijn. De Sir Hans Krebs Medal is een prijs voor biologen/biochemici, terwijl de Thomson Medal Award echt voor fysici en analytisch chemici is bedoeld. Je wordt natuurlijk geen wetenschapper om prijzen te winnen, maar dat ik deze twee prestigieuze prijzen zo kort na elkaar krijg, vind ik heel bijzonder en een mooie erkenning voor het werk wat we hier doen van uit verschillende velden.”

Eerdere internationale prijzen

Ook eerder al werden aan Heck (prestigieuze) internationationale prijzen toegekend. Zo ontving hij in 2015 ontving hij de American Chemical Society ‘Frank H. Field and Joe L. Franklin Award for Outstanding Achievements in Mass Spectrometry', in 2014 de Europese Proteomics Pioneer Award en in 2013 de ‘Discovery Award in Proteomic Sciences’.