6 juli 2017

Summerschool Junior voor iedereen toegankelijk gemaakt

Honderden kinderen studeren weekje aan Universiteit Utrecht

Kinderen die deelnemen aan de Summerschool Junior zijn aan het werk in het lab.
Kinderen die deelnemen aan de Summerschool Junior zijn aan het werk in het lab. Foto van Lize Kraan.

Zo’n vijfhonderd kinderen komen tijdens hun zomervakantie vier dagen bij de Universiteit Utrecht voor een flinke dosis wetenschap. Ze nemen deel aan Summerschool Junior, waarvan er twee georganiseerd worden: van 10 t/m 13 en 17 t/m 20 juli. Het programma, waarin kinderen op een speelse manier kennismaken met wetenschap, is speciaal voor deze kinderen van 7 tot 13 jaar ontwikkeld door studenten en onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel is maandagochtend tijdens de opening van de Summerschool Junior speciale gast om de kinderen warm te maken voor een week vol wetenschap.

De deelnemertjes bezoeken verschillende faculteiten in het Utrecht Science Park/De Uithof. Vier dagen lang gaan ze op onderzoek uit in het DNA-lab, bekijken bacteriën bij Biologie, en onderzoeken het geheugen bij Sociale Wetenschappen. Ook gaan de jonge onderzoekers langs bij de Botanische Tuinen waar ze de wondere wereld van de flora onderzoeken en bekijken ze verschillende botten bij het Universiteitsmuseum Utrecht.

Een groep kinderen van de Summerschool Junior in Utrecht Science Park de Uithof. Foto van Lize Kraan.

Diederik Jekel speciale gast

Dit jaar wordt Summerschool Junior feestelijk geopend door Diederik Jekel. Hij zet zich in om wetenschap begrijpelijk te maken voor iedereen: “Mijn doel is te laten zien dat wetenschap interessant en noodzakelijk is.”

Wetenschap voor iedereen

Dit jaar hebben zestig van de deelnemende kinderen een plekje in de  Summerschool Junior gekregen met de hulp van partner Rabobank Utrecht. “Kinderen op de basisschool zijn nieuwsgierig en willen van alles weten. Summerschool Junior brengt deze kinderen in contact met de wetenschap om zo hun talenten te ontdekken en te stimuleren. Ook de kinderen die hier van huis uit niet de middelen voor hebben”, zegt Maarten Reichwein, projectleider van de Summerschool Junior. In totaal doen er ruim vijfhonderd kinderen die in groep 5 t/m 8 zitten mee aan Summerschool Junior. Voor dertig middelbare scholieren uit de eerste en tweede klas is er een extra uitdagende ‘Advanced edition,’ die dit jaar in het teken staat van duurzaamheid.

Data en plaats

Summerschool Junior duurt vier dagen gedurende twee weken: 10 t/m 13 juli en 17 t/m 20 juli. Het programma vindt grotendeels plaats op Utrecht Science Park/De Uithof. De ‘Advanced edition’ is van 10 t/m 13 juli.