Honderd jaar Nederlandse radio

© iStockphoto.com

Dr. Philomeen Lelieveldt (Media en Performance Studies) is nauw betrokken bij het eeuwfeest van de radio, dat 6 november werd gevierd in Beeld en Geluid.

Lelieveldt werkte als research fellow bij het Instituut voor Beeld en Geluid mee aan het boek De radio, een cultuurgeschiedenis. In het hoofdstuk over 100 jaar klassieke muziek laat zij zien dat de muziekprogrammering van de radio werd opgebouwd door en met componisten, musici en muziekorganisaties.

Vanaf de opkomst van de commerciële klassieke radiozenders komt de programmering steeds meer in het teken te staan van het “het goede gevoel”

Kennisideaal 

Tot ver in de jaren tachtig domineerde een ‘kennisideaal’ van het aanbieden van een kwalitatief hoogstaande en diverse programmering, zodat de luisteraars in contact kwamen met diverse werelden van muziek. Vanaf de opkomst van de commerciële klassieke radiozenders komt de programmering steeds meer in het teken te staan van het “het goede gevoel” dat klassieke muziek bij de luisteraars zou moeten oproepen.

Podcast 

Dr. Philomeen Lelieveldt
Dr. Philomeen Lelieveldt

Lelieveldt stelde tevens vier podcasts samen over de geschiedenis van de hoorspelen. Deze verschenen bij NPO Radio 1 in de podcastserie Hallo Hier Hilversum, waarin bijzondere fragmenten uit de radiogeschiedenis besproken worden.

Experimentele hoorspelen

Haar hoofdstuk over de experimentele en verbosonische hoorspelen bij de NCRV (1955 – 1992) verschijnt 6 december in Luisterrijk der Letteren, hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen