Honden vers vlees voeren is riskant

De Stentor

Huisdieren die vers vlees te eten krijgen vormen een risico voor de gezondheid van mensen. Dat stelt dr. ing. Paul Overgaauw, specialist Veterinaire Microbiologie die deze laatste 'hype' in diervoeding met argwaan bekijkt.

Steeds meer mensen schaffen rauw vers vlees aan voor hun trouwe viervoeter. De dieren zouden er een gezondere huid en mooiere vacht van krijgen.

Overgaauw ziet het met verbazing aan. Hij weet waarover hij praat, is werkzaam bij het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) Divisie Veterinary Public Health van de UniversiteitUtrecht en parttime Lector Diergezondheid bij Hogeschool HAS Den Bosch. "Vooral kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met minder weerstand zoals kankerpatiënten lopen een verhoogd risico." Dat zit hem in de parasieten en bacterieën die het huisdier binnenkrijgt doordat het vlees niet verhit is geweest. "Niet voor niets zijn in Amerika regels opgesteld om besmetting tegen te gaan."

Het volledige artikel is verschenen in De Stentor van 28 mei 2015