Hoge Raad over bodembewegingssschade: een bredere kring van verantwoordelijken, maar een oplossing lijkt nog niet in zicht (blog 1/2)

Rechtsgeleerde Rianka Rijnhout over verantwoordelijkheid aardbevingen in Groningen

De aardbevingen in Groningen vormen op dit moment een van de belangrijkste maatschappelijke problemen in Nederland, zo geeft Rianka Rijnhout aan in haar blogs voor het Utrecht Centre for Accountabilty and Liability Law, waar zij werkt als Universitair hoofddocent. Momenteel liggen er al tenminste 5200 smartengeldvorderingen en is de vraag wie daarvoor op mag draaien. De Nederlandse staat? De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM)? Of Energie Beheer Nederland (EBN)?

Op vrijdag 19 juli beantwoordde de Hoge Raad de prejudiciële vragen van de Rechtbank Noord-Nederland over de verantwoordelijkheid voor en afwikkeling van de bodembewegingsschade. Er werd hierbij aangestuurd op een bredere kring van verantwoordelijken. Bovendien lijkt de raad niet aan te sturen op forfaitaire afwikkeling van de smartengeldvorderingen. Door elke individuele situatie als uniek te beschouwen lopen we het risico dat ons rechtssysteem langzaamaan verstopt raakt. Tevens rijst de ingewikkelde vraag hoe een benadeelde zonder lichamelijk letsel aan moet tonen dat er immateriële schade geleden is? De Rechtbank Noord-Nederland dient derhalve na te denken over manieren om de onderhandelingen te bespoedigen.

Rianka Rijnhout is lid van de Utrecht Young Academy. De leden van de Utrecht Young Academy zetten zich in en publiceren over actuele onderwerpen in de maatschappij.

Lees verder Hoge Raad over bodembewegingssschade: een bredere kring van verantwoordelijken, maar een oplossing lijkt nog niet in zicht.