21 augustus 2018

Hoeveel invloed hebben internetberoemdheden?

Jaren '50 beeld van vrouwen © iStockphoto.com
Jaren '50 beeld van vrouwen © iStockphoto.com

Mediawetenschapper dr. Linda Duits was op 6 augustus te gast op NPO Radio 1 naar aanleiding van de verschijning van het boek "Sexy, But Tired. But Sexy" van influencer Jamie Li. Met dit boek zou Li een jaren '50 beeld van vrouwen neerzetten en daar zijn niet veel vrouwen blij mee. Werkt zo'n boek de emancipatie tegen?  

Dr. Linda Duits
Dr. Linda Duits

In het boek "Sexy, But Tired. But Sexy" schrijft Jamie Li dat je als vrouw maar zin moet maken in seks om je man tevreden te houden. Ze geeft ook tips over het verbergen van je vetrollen en cellulitis. Het boek staat bovenaan verschillende bestsellerlijsten, maar er is veel kritiek. Li's standpunten zouden een achterhaald vrouwenbeeld in stand houden. De vraag die rijst is in hoeverre influencers verantwoordelijk zijn voor de invloed die ze hebben.

ophef

Ondanks de grote ophef stelt Linda Duits dat wat Jamie Li doet helemaal niet zo nieuw is. Ze neemt over wat meidenbladen vroeger deden. "De ophef is ontstaan nadat presentator Tim Hofman het onderwerp oppikte en er een relletje van maakte", aldus Duits. "Jamie Li haar standpunten zijn makkelijk te verwerpen, en we houden wel van ophef. Vroeger las je dergelijke bladen ook al een beetje met je vriendinnen om het stom te vinden. Dat kunnen we nu massaal doen, op bijvoorbeeld Twitter. Jamie Li krijgt dat nu over zich heen, en vervolgens gaan we weer door met iets anders". 

invloed minder groot dan soms lijkt 

Volgens Duits hebben influencers wel degelijk invloed, maar niet zo veel als vaak wordt gedacht. Veel van de standpunten die Li uit zijn onderdeel van een veel groter maatschappelijk discours. Al zouden andere internetberoemdheden een tegengeluid laten horen, dan nog zou het naïef zijn te denken dat daarmee het beeld van vrouwen verandert. "Het begint al bij de opvoeding. Een kleuterjuf zou niet zo snel tegen een jongen zeggen 'wat zie je er mooi uit vandaag', terwijl dat meisjes wel vaker wordt verteld". De focus op uiterlijke schoonheid begint dus al in de vroege kinderjaren. Het probleem is veel groter en complexer dan soms gesteld wordt, aldus Duits.