Hoefslag

Hoe werkt dat eigenlijk? De tastharen

Tijdens het toiletteren wordt vaak een schaar in de tastharen gezet. En dat terwijl die lange sprieten echt hun nut hebben bewezen. Over de hoed en de rand met dierenarts Florence Gorter en professor dr. Marianne Sloet van de Universiteit Utrecht. 

1. Op de tast

Paarden gebruiken net als veel andere dieren hun tastharen om voedsel te vinden of om hun omgeving te verkennen. Niet alleen 's nachts, maar ook overdag voorkomen tastharen dat een paard wondjes krijgt aan zijn hoofd. 'In de verte kunnen paarden uitsteken zien, maar echt voor hun hoofd hebben ze een blinde vlek en ze kunnen niet pal onder hun neus kijken.' (...)

2. Haarzakje

Tastharen zijn anders gebouwd dan de normale dekharen. Ze zijn dikker en langer. 'Normaliter steken haren in een wortelkanaal, maar tastharen hebben een aangepaste wortelkanaalwand. De wortel ligt in een sinus, dat is een holte met bloed. En in de binnenwand van die holte liggen structuurtjes die 'waarnemen'. Zodra de tasthaar iets aanraakt, brengt hij het bloed in de sinus in beweging', legt Sloet uit. (...)

3. Regelgeving

Het is bij wet niet verboden om tastharen te verwijderen. In de 'Wet Dieren' staat alleen dat het verboden is lichamelijke ingrepen te verrichten aan levend weefsel (bijvoorbeeld staart of oren couperen) zonder medische noozaak. Ga je op wedstrijd, dan is het op grond van het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS en de Gids Goede Praktijken van de Sectrorraad Paarden echter niet toegestaan om de tastharen 'volledig' te verwijderen. 

4. Advies

Helemaal afscheren mag dus niet, maar wat is de minimaal vereiste lengten?In de Paardenwelzijnscheck van de Sectorraad Paarden wordt minimaal één centimeter geadviseer. En het liefst ziet de sectorraad dat tastharen helemaal niet worden gepunt. (...)

5. Pijn

Of het pijn doen als je de tastharen afknipt, is onbekend. 'Paarden kunnen niet praten, maar tastharen zijn 'tactiele' structuren. Dat betekent dat ze bedoel zijn voor de tast en niet zozeer een sensibele (gevoels) stuctuur hebben. Maar zodra je ze afknipt, kan het paard zich vaker stoten, dat is onderzocht.' (...)

Het volledige artikel is verschenen in Hoefslag, juni 2017