Hoe maakt u uw wetenschappelijk tijdschrift klaar voor een toekomst van open wetenschap? 

Tweede editie in discussiereeks "Publiceren in transitie"

Hoe kan een academisch tijdschrift meekomen in een tijdperk waarin open access en open science de norm zijn? Wat kunt u als onderzoeker met een functie bij een academisch tijdschrift (bijv. als editor, editor-in-chief, redactie- en/of adviesraad) eigenlijk doen om open access, en andere open werkwijzen in het publicatieproces te bevorderen en op een duurzame manier te implementeren?  

Op 24 mei organiseert het Publishing Support team van de Universiteitsbibliotheek Utrecht de tweede bijeenkomst in de discussiereeks “Publiceren in transitie”. In deze editie gaan onderzoekers met elkaar in gesprek over de uitdagingen die een transitie naar volledig open access met zich meebrengt. Onderzoekers en studenten aan de Universiteit Utrecht en van het UMC Utrecht, die op een of andere wijze zijn verbonden aan een academisch tijdschrift, zijn van harte uitgenodigd om mee te praten en vragen te stellen. Zet de datum in uw agenda en meld u aan: dinsdag 24 mei 2022 van 14.00 tot 16.30 uur (inclusief borrel tot 17:30) in het Marinus Ruppertgebouw in het Utrecht Science Park. De aanmelding voor dit evenement is inmiddels gesloten.  

De bijeenkomst wordt afgetrapt met een interview met Johan Rooryck, Editor-in-Chief van het tijdschrift Glossa en directeur van cOAlition S. Tijdens het interview en daarna zal er alle ruimte zijn voor discussie met de zaal. Het tweede gedeelte van de middag bestaat uit workshops waarin ervaringen en good practices worden gedeeld. De voertaal van de bijeenkomst is Engels. 

Doe mee! 

Redenen om deel te nemen: 

  • Leer van andere onderzoekers die actief zijn bij wetenschappelijke tijdschriften over hun ervaringen met open access met oog voor duurzaamheid. 
  • Maak kennis met nieuwe ontwikkelingen rond open werkwijze, bijvoorbeeld open peer review.    
  • Het delen van good en bad practices staat centraal: wat kan ik in mijn rol als editor bij een tijdschrift zelf doen om een transitie naar open access te bewerkstelligen?  

Discussiereeks "Publiceren in transitie"  

In 2022 kunt u meepraten over het effect van de invoering van open science aan de Universiteit Utrecht op publiceren tijdens bijeenkomsten van de discussiereeks "Publiceren in transitie". Team Publishing Support van de universiteitsbibliotheek organiseert deze reeks in samenwerking met het Open Science Programma. Het effect van open science op wetenschappelijk publiceren wordt tijdens interviews en bijeenkomsten vanuit verschillende invalshoeken belicht en besproken. Dit is de tweede editie binnen de reeks. Lees hier het verslag van de eerste bijeenkomst.