Hoe maak je terrorisme bespreekbaar in de klas?

Utrechtse onderzoekers stellen lesbrief op voor docenten

De onthoofding van de 47-jarige geschiedenisleraar Samuel Paty in een voorstad van Parijs maakt veel los in de maatschappij. Docenten van over de hele wereld voelen zich direct geraakt door de aanslag. Veel docenten vinden dat er te weinig wordt stilgestaan bij de soms extreme gevolgen van het behandelen van bepaalde lesstof. Hoe maak je complexe thema’s als vrijheid van meningsuiting bespreekbaar in de klas? Om docenten meer handvatten te geven, hebben Beatrice de Graaf, Nikki Sterkenburg, Mariëtte de Haan en Björn Wansink een lesbrief opgesteld. De lesbrief is onderdeel van UNION, Utrechts Netwerk voor Inclusief Onderwijs, en TerInfo, een online platform dat lesplannen biedt om leraren te helpen onderwerpen als terrorisme en polarisatie in het juiste perspectief te plaatsen.

Praktische handvatten om het gesprek aan te gaan

De onderzoekers richten zich in hun lesbrief specifiek tot docenten, en geven hen advies en aanwijzingen over hoe het gesprek aan te gaan met leerlingen over gevoelige thema’s zoals terrorisme, vrijheid van meningsuiting en religie. De lesbrief helpt docenten niet alleen met praktische handvatten, maar bevat ook historische achtergrondinformatie over terrorisme, radicalisering en geweld. Vanuit de pedagogiek worden tips geboden over wat leerlingen zelf kunnen doen om het gesprek te openen. In de lesbrief zijn ook handelingsperspectieven opgenomen: zo geven de onderzoekers tips voor de beste manier om in te spelen op situaties waarin docenten merken dat bepaalde leerlingen moeite hebben met de lesstof. Bovendien helpen de aanwijzingen om eventuele gevoeligheden sneller te signaleren.

TerInfo

De onderzoekers maakten bij het opstellen van de lesbrief gebruik van ervaringen en kennis die zij eerder al opdeden in vergelijkbare projecten. Vanuit het Utrechtse initiatief TerInfo lanceerden ze in 2015 een website, waar docenten up-to-date kunnen blijven en wetenschappelijk onderbouwde lessen kunnen vinden over terrorisme en politiek geweld.

Lees de lesbrief