Hoe leer je jouw studenten de juiste informatievaardigheden?

Hulpmiddelen informatievaardigheden

Voor het schrijven van een betrouwbare paper of scriptie kan een student niet zonder goede informatievaardigheden. Zonder deze vaardigheden kan een student geen relevante en betrouwbare bronnen vinden, staat een scriptie mogelijk vol plagiaat en is een referentielijst slordig. Ook na hun studie hebben studenten profijt van informatievaardigheden, omdat zij in de rest van hun professionele leven te maken zullen krijgen met informatievraagstukken.

Maar hoe leer je je studenten de juiste informatievaardigheden? Sinds kort vind je in de Teaching and Learning Collection van het Centre for Academic Teaching and Learning kennisitems en werkvormen, ontwikkeld door de universiteitsbibliotheek, die je meteen in praktijk kunt brengen in je onderwijs.

Om informatievaardigheden in je onderwijs te kunnen verwerken is het ten eerste belangrijk een goed beeld te hebben van wat informatievaardigheden inhouden en hoe je ze het beste (aan)leert. In het kennisitem “Improving your students’ academic output lees je precies waar je op moet letten en wat er belangrijk is om informatievaardigheden zo aan te leren dat je student er een leven lang profijt van heeft.

Werkvormen tijdens het onderwijs

Tijdens het onderwijs kun je vervolgens een van de werkvormen inzetten. Met de werkvorm “Evaluating Sources with Compass” gebruiken studenten de kennis die ze hebben opgedaan in de Compass-module om zelf richtlijnen op te stellen voor het evalueren van bronnen. Studenten leren zo te reflecteren op de relevantie en kwaliteit van bronnen. Met de werkvorm “The Search String Shuffle” helpen studenten elkaar met behulp van peer feedback om relevante bronnen voor hun onderzoek te vinden. Ze leren hoe ze een zoekstrategie kunnen opzetten en krijgen een beter begrip van hoe het zoekproces in elkaar zit.   

Je kunt zelf met behulp van het kennisitem en de werkvormen informatievaardigheden in je onderwijs inzetten, maar je kunt ook altijd hulp vragen bij de bibliotheek. Je kunt ook een expert van de bibliotheek uitnodigen tijdens colleges of werkgroepen om studenten te helpen zich de informatievaardigen eigen te maken.

Blended learning

Naast deze items in de Teaching and Learning Collection biedt de Universiteitsbibliotheek online trainingsmodules en Libguides aan. Deze maken blended learning mogelijk. Hierbij kunnen studenten bijvoorbeeld eerst thuis de basisvaardigheden zich eigen maken, om vervolgens tijdens een (werk)college met die vaardigheden aan de slag te kunnen gaan.

Bekijk welke ondersteuning aan docenten de universiteitsbibliotheek biedt.