19 september 2015

Hoe komt het dat sommige liedjes in je hoofd blijven hangen?

Vaak zit er in het nummer een stukje dat zich vastbijt in je geheugen, een zogenaamde hook
Remco Veltkamp
Prof. dr. Remco Veltkamp, hoogleraar mediatechnologie
Radio

'Hook'

Een liedje dat in je hoofd blijft hangen wordt ook wel een oorwurm genoemd. Het kan een mooi liedje zijn, maar ook een irritant deuntje. Vaak zit er in het nummer een stukje dat zich vastbijt in je geheugen, een zogenaamde ‘hook’ (haakje).

Welke muzikale kenmerken zijn goede hooks?

Zo’n hook kan van alles zijn. Bijvoorbeeld iets aparts in de compositie: een saillante melodie, ritme, harmony, of tekst. Maar het kan ook iets zijn in de uitvoering, instrumentatie, of productie (geluidseffecten). Componisten en artiesten maken hier altijd al gebruik van, maar er valt niet te voorspellen wat een nummer tot een hit maakt. Dat hangt ook af van culturele aspecten en allerlei andere externe factoren. Wat een hook is, verschilt ook per persoon, maar sommige muzikale kenmerken werken beter dan andere.

Hooks onderzoeken met een game

De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam doen daar onderzoek naar, door middel van crowdsourcing: iedereen kan meedoen door een muziekherkenningsgame te spelen op de website www.hookedgame.nl. Hoe sneller je een stukje uit een nummer herkent, hoe beter dat in je geheugen zit. Sterke herhaling blijkt een veel voorkomende hook-kenmerk te zijn. Zo worden de nummers Wannabe (Spice Grirls), Think (Aretha Franklin), en We Will Rock You (Queen) snel herkend.