Historicus Maarten Prak wint Docentenprijs 2013-2014

College, foto UU/Kees Rutten

Maarten Prak, hoogleraar Sociale en economische geschiedenis, heeft de Docentenprijs 2013-2014 van de Universiteit Utrecht gewonnen. De prijs voor Docenttalent ging naar Marc van Mil, docent bij de opleiding Biomedische Wetenschappen. Dit werd op 6 maart bekendgemaakt tijdens de Onderwijsparade, een dag voor en over het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. De docenten waren voorgedragen door studieverenigingen van de Universiteit Utrecht.

Maarten Prak (59) wordt door studenten geprezen om zijn enthousiasme. Ze beschrijven zijn colleges als een ware belevenis: “In colleges is hij tegelijkertijd de onderzoeker, de docent, de wetenschapsbestuurder, de mens en de verhalenverteller: kortom een rolmodel voor studenten.” De jury kent Prak de Docentenprijs toe “vanwege zijn bijdragen aan onderwijsvernieuwing en -verbetering, aandacht voor de individuele student en aanstekelijke enthousiasme.”

Maarten Prak is hoogleraar Sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Tevens is hij coördinator van de herprogrammering onderwijs in de bachelor en master, waarin hij vernieuwingen in het onderwijs doorvoert die aansluiten op de eisen die aan studenten worden gesteld in de huidige maatschappij.

Docentenprijs en prijs voor Docenttalent

De Universiteit Utrecht lauwert sinds de jaren negentig docenten die uitzonderlijk goed presteren, prikkelen, uitdagen en motiveren met de Docentenprijs en de prijs voor Docenttalent. Utrechtse studieverenigingen kunnen ieder jaar een docent voordragen voor deze prijzen. Uit een shortlist met genomineerden worden aan de hand van strenge criteria uiteindelijk de winnaars gekozen door een jury bestaande uit Utrechtse topdocenten en studenten. Criteria zijn bijvoorbeeld het stimuleren van kritisch en onafhankelijk denken tot het ontwikkelen van gevarieerde toets- en werkvormen. De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Dies van de universiteit op 26 maart.