Historicus James Kennedy: 'Martin Luther King zou grote moeite hebben gehad met Black Lives Matter'
Tijdschrift Knack gaat in gesprek met de Amerikaans-Nederlandse historicus prof. dr. James Kennedy over religie in de Verenigde Staten, Trump, de radicalisering van de zwarte beweging en de rellen in Charlottesville.
Alt-right
In de Verenigde Staten is 'Alt-right' explosief gegroeid. Volgens de historicus komt dat deels door de ideologische leegte van beide politieke partijen. “Trump is de eerste president in decennia die het expliciet opneemt voor de witte bevolking.”
Charlottesville
Tijdens de rellen in Charlottesville werd er met hakenkruisen betoogd. Volgens Kennedy is het voor de eerste keer in veertig jaar dat de Nazi Party zoveel ophef weet te maken.” Het blijft een franje van rechts in Amerika, maar het bestaat wel degelijk.” De rellen in Charlottesville hebben volgens de onderzoeker veel rechtse groeperingen van elkaar vervreemd. Verschillende rechtse groeperingen willen niet met de Ku Klux Klan en de Nazi party geassocieerd worden en betoogden niet mee. Kennedy reflecteert op het late handelen van Trump na de rellen: “Hij heeft alleszins het idee dat betogers met hakenkruisen meer in zijn vaarwater zitten dan die vreselijke linkse tegenbetogers die altijd tegen hem zijn geweest.”
Black Lives Matter
Martin Luther King zou zich totaal niet kunnen vinden in een organisatie als Black Lives Matter, aldus Kennedy. King geloofde in een wereld zonder discriminatie terwijl een beweging als Black Lives Matter juist het idee propageert dat zwarten vooral zwart moeten blijven. “De roep om white identity van Alt-right is deels een reactie op de manier waarop de zwarte beweging haar identiteit propageert.”
Pessimisme
Kennedy is pessimistisch over de toestand van zowel de Democratische als de Republikeinse partij: “Ze zijn zo vastgeketend aan hun belangengroepen dat ze niet meer in staat zijn zichzelf te vernieuwen. Door hun financiële en electorale afhankelijkheid van grote bedrijven en - bij de Democraten - onderwijsvakbonden, zijn ze ideologisch en financieel vastgenageld.”