“Het Programming Café bespaart me uren, of zelfs dagen, doormodderen.”

Onderzoekers vertellen waarom ze het Programming Café van RDM Support bezoeken

Het Programming Café wordt iedere laatste woensdag van de maand tussen 15.00 en 17.00 uur gehouden op het Utrecht Science Park. Tijdens deze informele bijeenkomst komen onderzoekers, zowel studenten als medewerkers, samen om meer te leren over coderen en programmeren. Onderzoekers Pauline, Sophie, Femke en Jan vertellen waarom ze naar het Programming Café gaan.

Wat gebeurt er tijdens het Programming Café?

Neha Moopen organiseert het Programming Café, samen met Jonathan de Bruin. Neha: “Het Programming Café begint altijd met een korte presentatie. De laatste paar keren hebben we het gehad over stijlgidsen en Git(Hub). Soms wordt de presentatie gegeven door een RDM-specialist, andere keren vertelt een onderzoeker of PhD-student over zijn of haar expertise. Na afloop werken de bezoekers ieder voor zich aan hun onderzoek. Jonathan en ik lopen rond om vragen te beantwoorden. Er is ook genoeg tijd om elkaar te helpen met vragen rondom coderen en programmeren. En natuurlijk serveren we drankjes en hapjes in dit café!”

Two PhD candidates behind a laptop, learning about Research Data Management
PhD-studenten Pauline Kiss (links) and Sophie van Grinsven (rechts)  

Sophie: “Op dit moment werk ik met een SPSS-syntax die vijf jaar oud is. In de afgelopen jaren is de dataset groter en groter geworden. Een bewerking met behulp van R had allang moeten gebeuren. Ik kwam naar het Programming Café om aan de nieuwe code te werken. Als ik in mijn eentje werk, kost het me heel veel tijd om uit te zoeken waar het verkeerd is gegaan. Hier krijg ik meteen antwoord op de vragen die voorbij komen. Dat bespaart me uren, of zelfs dagen, doormodderen.”

Pauline: “Natuurlijk kun je het antwoord altijd googelen. Maar als je met behulp van Google een helder antwoord wil krijgen op je vraag over coderen, dan moet je de juiste vraag stellen. En dat is soms moeilijk. In het Programming Café kun je zoveel woorden gebruiken als je wilt om je probleem te verduidelijken, en je krijgt altijd een antwoord waarmee je verder kunt.”

A professor gets advices from a research data manager during a walk-in hour.
Neha (left) and Prof. Femke van Esch, Professor in European Governance and Leadership of the European Union bij de Utrecht University School of Governance (right) 

Femke: “Bij de Utrecht School of Governance heb ik maar een paar collega’s die kunnen programmeren. Als ik naar het Programming Café ga, voel ik me omringd door een groep mensen aan wie ik vragen kan stellen en met wie ik kan brainstormen. En een leuke bonus: ik vind de mensen aardig, ze zijn vriendelijk en makkelijk in de omgang.”

A PhD candidate is working behind his laptop on his research.
PhD-student Jan van Acken onderzoekt menselijke factoren in cyber security 

Jan: “Er zitten twee voordelen aan het Programming Café. Tijdens het eerste half uur, krijg je een presentatie over een bepaald onderwerp. Vandaag heb ik kennis opgedaan over stijlgidsen. Daarna heb ik anderhalf uur aan mijn eigen onderzoek gewerkt. Praktische vragen die boven komen drijven, kan ik meteen bespreken met mijn mede-onderzoekers of met de aanwezige RDM-deskundige.”

Wil jij je programmeervaardigheden verbeteren, je vragen stellen over programmeren of andere programmeurs ontmoeten? Neem je laptop mee en kom naar het Programming Café! Woensdag 30 november zitten we in de Bucheliuszaal (6.18) op de zesde verdieping van de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park. 

Lees meer over het Programming Café van 30 november.

Fotografie door Annemiek van der Kuil, PhotoA