17 januari 2017

Het knagende weten

Wat heeft de wetenschap van de religie overgelaten? Niets? Alles? Een droevig restant? Of juist de kern zelf? Velen lopen met dit soort vragen rond, immers, welk denkend mens heeft nooit zijn weten voelen knagen?

 

Prof. dr. Floris Cohen (bijzonder hoogleraar Cultuurgeschiedenis) legt in zijn boek Het knagende weten van een aantal van die denkende mensen de dilemma's uit, onder wie de geheime ketter Newton, de vrolijke deïst Voltaire, de scherpe onderscheider Kant, de aarzelende agnost Darwin, de 'religieus onmuzikale' Weber, en ook Einstein met zijn 'kosmische religie'. Het proces tegen Galilei krijgt hier een uitleg die dwars staat op de vele legenden die erover in omloop zijn. Met Stephen Jay Gould en Richard Dawkins komt ook onze eigen tijd ter sprake.

Prof. dr. Floris Cohen
Prof. dr. Floris Cohen

Spanningsveld tussen wetenschap en religie

Wetenschappers uit de moderne geschiedenis boekten spectaculaire resultaten, maar hierdoor kwam het geloof zwaar onder druk te staan. Cohen brengt in kaart hoe zij hier intellectueel en gevoelsmatig mee omgingen. 
Het knagende weten laat de lezer zien hoe klemmende vragen die hem of haar bezighouden al sinds de tijd van Galilei door tal van grote denkers zijn gesteld - en ook beantwoord.

Recensies

Het boek werd besproken in Trouw (11 januari 2017) en kreeg een lovende recensie."In verreweg het grootste aantal bladzijden is de historicus Cohen aan het woord. In die rol is hij onovertroffen: behalve erudiet is hij een begenadigd verteller. Daardoor verandert de wetenschapsgeschiedenis van de afgelopen 400 jaar, veelal taaie materie, in een spannend verhaal."

Ook Elsevier besteedde aandacht aan het boek: "Cohen weet veel, gaat niet over één nacht ijs, kan het verwoorden en is ook nog eens wijs: hij lacht onze domme voor­ouders en zelfs onze gelovige domme voorouders nooit uit. Aan het eind van het boek denk je zelfs: tja, ook nu begrijpen we nog lang niet alles, en misschien is er ook nu nog ruimte voor mensen die in een mysterie geloven."
 

  • Titel:  Het knagende geweten
  • Auteur: Floris Cohen
  • Uitgever: Bert Bakker, 2016
  • ISBN: 9789035143364 (hardcover)