Het aroma van de liefde
Nu in bloei: Stanhopea orchidee

In de kleine collectiekassen bloeit op dit moment een orchidee die bijna niet te missen is vanwege de sterke geur. Stanhopea ruckeri bloeit enkele dagen, dus kom gauw kijken!
Stanhopea ruckeri groeit als epifyt in de natuur in hooggelegen tropische bossen van Mexico tot Nicaragua. Het geslacht Stanhopea is in het algemeen bekend om zijn geurige, hangende bloemen die redelijk snel uitbloeien. In de kweek worden deze planten vaak in manden geplant zodat de bloemstelen, die gek genoeg bijna direct naar onder groeien, niet ingeklemd worden door een pot.
Geen kans in de liefde
Stanhopea-soorten worden bestoven door mannelijke bijen, en vaak alleen door een bepaalde soort bij. Deze mannelijke bijen verzamelen de aromatische oliën die door de bloemen afgescheiden worden. Tijdens het verzamelen van de olie 'glijdt' de bij uit om bij de gladde, wasachtige lip van de bloem te komen en blijft het stuifmeelklompje (pollinium) aan zijn lijf plakken. Bij de bezoeken aan andere bloemen vindt vervolgens bestuiving plaats. De verzamelde aromatische stoffen worden door de mannelijke bijen gebruikt om vrouwelijke bijen te lokken voor de paring. Zonder de aromatische stoffen maakt de mannelijke bij geen kans in de liefde.
Succesvolle paring
Een nauw verwante soort orchidee (Coryanthes vasquezii) deelt dit bijzondere bestuivingsmechanisme maar de symbiose is hier nog complexer. De vrouwelijke bestuivers van deze orchidee zijn ook de bestuivers van de Paranoot (Bertholletia excelsa). Zonder orchidee komt er geen succesvolle paring, en zonder bijen is er geen bestuiving van de Paranoot en daarmee geen nieuwe paranootbomen.