3 juli 2017

Herdenkingsboom voor Johanna Westerdijk

De wethouder Baarn en voorzitter van Stichting Vrienden van het Cantonspark planten een iep.
De wethouder van Baarn en de voorzitter van Stichting Vrienden van het Cantonspark planten een iep. Foto: Rob Samson

Op 24 juni tijdens de Westerdijkdag in het Cantonspark te Baarn kreeg Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, een herdenkingsboom. Ter ere van 100 jaar Westerdijk hebben Mariska de Koning-van Ginkel, wethouder Baarn, en Angelique Bosch van Drakestein, voorzitter van Stichting Vrienden van het Cantonspark, een iep geplant.

Deze boom staat op historische grond. In 1920 werd het Cantonspark eigendom van de Universiteit Utrecht. Johanna Westerdijk is dan al hoogleraar plantenziektekunde in Utrecht, directeur van het Phytopathlogisch Laboratorium ‘Willie Commelin Scholten (WCS) in Amsterdam én het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS het huidige Westerdijk Institute). Westerdijk zag kansen en verhuisde met het WCS en CBS naar Baarn. Zij werkte in het Cantonspark en de nabijgelegen Villa Java, waar ze ook woonde.  In de villa was volop activiteit van studenten, promovendi en andere (internationale) onderzoekers.

Johanna Westerdijk overleed in 1961 in haar woning Villa Java. Toen de Universiteit Utrecht in 1963 een centrale hortus aan De Uithof vestigde, werd het Cantonspark overbodig. In 1987 is het park overgedragen aan de gemeente Baarn. De Stichting Vrienden van het Cantonspark helpen de gemeente bij het beheer en willen de bijzondere botanische en cultuuurhistorische waarde van het park meer bekendheid geven.