12 december 2013

Voor 10x zo nauwkeurige bepaling oceaanstroming

Henk Dijkstra en collega’s winnen rekentijd met grootste supercomputers ter wereld

Prof.dr. Henk Dijkstra heeft met collega’s van andere universiteiten rekentijd gewonnen met vier van de grootste supercomputers ter wereld. Hun doel is hiermee  10 keer zo nauwkeurig het effect van klimaatveranderingen op de oceaanstroming te bepalen. Deze internationale Enlighten Your Research (EYR) Global-award werd uitgereikt tijdens de SuperComputing 2013 Conferentie in Denver.

Door de opwarming van de aarde komt steeds meer zoet smeltwater van de ijskappen op Groenland en het Antarctisch gebied in het zoute oceaanwater. Hierdoor verandert de stroming, waarbij regionale effecten een grote rol spelen.

Kustveiligheid

Op de ene plek zal het water sterker gaan stromen, op de andere juist minder sterk. Voor de kustveiligheid is het van groot belang om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen voorspellen hoe de oceaanstroming zich zal ontwikkelen.
De onderzoekers kunnen nu de effecten op de stroming in kaart brengen met een resolutie van 10 kilometer. Omdat die regionale effecten zo belangrijk zijn, willen ze graag toe naar een resolutie van 1 kilometer.

Enlighten Your Research Global

Enlighten Your Research Global  is een internationaal programma om onderzoeksprojecten te laten profiteren van internationale samenwerking, ondersteund met geavanceerde ICT-faciliteiten. In Nederland steunt SURFnet het programma. Dijkstra en zijn collega’s kunnen dankzij deze award gebruik maken van vier van de grootste supercomputers ter wereld die werken met geavanceerde 10G lichtpad-netwerken.

Filmpje

Aan het prijswinnende project werken naast Henk Dijkstra ook prof. Henri Bal van de VU, dr. Frank Seinstra van het Netherlands eScience Center en collega’s uit Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten mee. Zie voor meer informatie de website van het eSciencecenter en bekijk het filmpje met een toelichting door onder meer Henk Dijkstra.