Help plaatselijke dieren: bouw een vogelvoederhuis

Wat kan ik doen?

Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker voor vogels om voedsel te vinden. Veel plaatsen worden bestraat, waardoor de natuur minder kans heeft om haar gebruikelijke dingen te doen. Gelukkig zijn er enkele gemakkelijke, leuke en duurzame manieren om te helpen, zelfs als je geen tuin hebt. Laten we de quarantainetijd gebruiken om vogelvoedersystemen te maken van onze meest onbekende hulpmiddelen: 'afval'!
 

Waarom zou ik vogelvoedersystemen van afval maken, denk je misschien. Om te beginnen geeft dit je de mogelijkheid om aan de slag te gaan zonder je huis uit te gaan, wat het heel coronaverantwoordelijk maakt. Bovendien doe je dan mee aan een zeer belangrijke verandering van denkpatronen wat kringlopen betreft. Als je ‘afval’ voor iets anders gebruikt, wordt het waardevol en wordt het een hulpmiddel. Opeens wil je dat stuk plastic verpakkingsmateriaal niet meer weggooien.

We hebben meerdere creatieve methoden voor je op een rijtje gezet. Als je de slag te pakken krijgt, ga dan meer mogelijkheden onderzoeken of bezoek de website van de Vogelbescherming voor alles dat je moet weten over het beschermen van vogels.

  1. Fles frisdrank leeggedronken? Perfect, dit wordt het begin van een mooi vogelvoedersysteem.
  2. Als je iets op kan hangen, kun je van je fles een hangend voedersysteem maken.
  3. Herinner je je die tijd nog waarin we mensen mochten ontmoeten en samen feest mochten vieren? We aten zelfs van dezelfde bron met chocola of kaasfondue! Vogels schijnen dit ook leuk te vinden. Hier kun je leren hoe je een fonduefeest kunt maken met dennenappels:

Heb je geen zin om te doehetzelven, maar wil je nog steeds die mooie vogels helpen? Bezoek dan deze webshops voor superduurzame systemen. Kant en klaar in de doos.

Niet geïnteresseerd in vogels, maar wil je nog steeds een diervriendelijke omgeving maken? Misschien sluit een vleermuishuis, vlinder-B&B of insectenhotel beter aan op jouw wensen:

Meer informatie

  • Wil je meer weten over biodiversiteit en de wilde dieren in de wereld en over wat je kunt doen om ze te beschermen? Kijk naar David Attenborough's documentaires "A Life in Our Planet" en "Life in Color". Kijk ook naar de serie "Our Planet" om meer te leren over alle ecosystemen op aarde en de soorten die er leven.