Heineken Young Scientists Award voor Freddy Rabouw

logo Heineken Young Scientists Award

De KNAW heeft de namen bekend gemaakt van vier jonge wetenschappers die in 2020 worden bekroond met de Heineken Young Scientists Award. De Utrechtse natuur- en scheikundige Freddy Rabouw is winnaar van de prijs in de categorie Natural Sciences.

De Heineken Young Scientists Awards zijn belangrijke aanmoedigingsprijzen voor jonge onderzoekers die excellente wetenschappelijke prestaties verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers. De prijs omvat een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.

Freddy Rabouw
Freddy Rabouw (foto: Milette Raats)

Freddy Rabouw (1988) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Natural Sciences voor zijn onderzoek naar nieuwe materialen om licht te creëren, bijvoorbeeld voor zonnecellen of beeldschermen. De materialen die hij onderzoekt zijn voornamelijk nanokristallen die slechts enkele duizenden atomen groot zijn.

Wat de onderzoeker probeert te doorgronden is hoe zo’n nanokristal efficiënt de ene kleur licht kan omzetten in een andere. Het is fundamenteel onderzoek, met diverse toepassingen. Zo zitten halfgeleider nanokristallen, ook wel quantum dots genoemd, in de nieuwste generatie televisies.

Van het prijzengeld ga ik misschien een walk-in fridge laten inbouwen in mijn huis, geïnspireerd op de bekende Heinekenreclame

“Zowel aan mijn onderzoekswerk aan nanomaterialen als aan het onderwijs bij de departementen scheikunde en natuurkunde beleef ik ontzettend veel plezier. Ik zie de prijs als belangrijke aanmoediging dat dit werk ook wordt gewaardeerd”, reageert Freddy Rabouw. Ik ben erg dankbaar dat mijn collega-onderzoekers de moeite hebben genomen me hiervoor in het geheim voor te dragen en vereerd dat de jury mij heeft geselecteerd. Van het prijzengeld ga ik misschien een walk-in fridge laten inbouwen in mijn huis, geïnspireerd op de bekende Heinekenreclame.