23 mei 2018

"Uitzonderlijk getalenteerd, creatief, onafhankelijk denkend en opererend"

Heineken Young Scientists Award 2018 voor Joost Snijder

Joost Snijder
Joost Snijder / foto: Jussi Puikkonen

Bèta-alumnus Joost Snijder (29) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2018 Medical/Biomedical Sciences voor de manier waarop hij geavanceerde microscopische technieken toepast om de moleculaire werking van onder meer virussen te bestuderen. Deze prijs wordt één keer in de twee jaar toegekend aan een jonge, veelbelovende wetenschapper die aan een Nederlandse instelling is gepromoveerd. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Snijder haalde zijn bachelor Biologie en zijn master Biomoleculaire Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daarna cum laude bij prof. Albert Heck. De afgelopen twee jaar deed hij met een Rubicon-beurs en EMBO-fellowship onderzoek aan de University of Washington.

Joost Snijder is een uitzonderlijk getalenteerde, creatieve, onafhankelijk denkende en opererende onderzoeker met visie en grote durf, aldus de jury. Voor iemand van zijn leeftijd heeft hij al een bijzonder groot aantal publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften op zijn naam staan. Bovendien initieerde hij samenwerkingsprojecten met gerespecteerde internationale instituten, waaronder het Max Planck Institute of Biochemistry en het Scripps Institute.

Op de goede weg

"Het is altijd fijn om erkenning voor je werk te krijgen, ook voor al die mensen die je begeleid en geholpen hebben. Ik zit nu juist in een fase van mijn loopbaan waarin ik steeds meer op eigen benen moet staan en mijn eigen onderzoeksplannen kan uitstippelen. Een prijs als deze is dan een hele geruststelling dat ik op de goede weg zit", reageert Snijder.

Biologische klok

Snijder verwierf tijdens en na zijn promotieonderzoek snel veel kennis en experimentele vaardigheden op het gebied van biomoleculaire modellen en geavanceerde onderzoekstechnieken zoals atoomkrachtmicroscopie, cryo-elektronenmicroscopie en massaspectrometrie. Die past hij toe om te begrijpen hoe grote biomoleculaire structuren functioneren. Tijdens zijn promotie deed hij onder meer onderzoek naar de moleculaire 'biologische klok' van cyanobacteriën. Dit leidde tot een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Epstein-Barr-virus

Aan de University of Washington onderzocht Snijder hoe een infectie met het Epstein-Barr-virus door menselijke antilichamen bestreden wordt. Dit veel voorkomende virus kan de ziekte van Pfeiffer, bepaalde vormen van kanker en mogelijk ook nog andere ziektebeelden veroorzaken.

Antivirale middelen en vaccins

"In de afgelopen jaren heb ik nieuwe onderzoeksmethoden geleerd en helpen te ontwikkelen om virussen op een moleculair niveau te bestuderen. Die kennis wil ik uiteindelijk toepassen om nieuwe antivirale middelen en vaccins te vinden. Bijvoorbeeld tegen tropische ziekten die veroorzaakt worden door het ebolavirus en het denguevirus. Hopelijk helpt deze prijs mij ook om de juiste setting te vinden waarin ik snel met dat onderzoek aan de slag kan", vertelt Snijder.

Heineken Young Scientist Awards

De Heineken Young Scientists Awards zijn bedoeld als extra stimulans voor het talent van de volgende generatie onderzoekers. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Daarnaast krijgen de winnaars een speciaal ontworpen kunstwerk van Jeroen Henneman. De Young Scientists Awards worden tegelijkertijd uitgereikt met de internationale Heinekenprijzen, op donderdag 27 september in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. De prijzen worden gefinancierd door de Heineken Stichtingen. In 2014 werd de Heineken Young Scientists Award Medical/Biomedical Sciences toegekend aan alumna Celia Berkers, inmiddels hoogleraar Metabolomics.

Lees meer over het onderzoek van Joost Snijder

• Publicatie in Science: Werking oeroude biologische klok ontdekt