11 mei 2017

Promovendi geven inkijkje in hun leven binnen de wetenschap

Hayat Ahlili blogt voor Faces of Science

Faces of Science: Hayat Ahlili (bron: Fast Facts)

Promovenda Hayat Ahlili MA (Islam en Arabisch) geeft de komende tijd via filmpjes, blogs en artikelen een inkijkje in haar leven en de wetenschap. 

Hayat Ahlili bestudeert de geschriften van de middeleeuwse geleerde Ibn Taymiyyah. Hij leefde rond 1300 en kan worden beschouwd als een voorvader van het Salafisme. Deze middeleeuwse moslimgeleerde  inspireert veel moslims met zijn verzamelingen van Juridische Meningen Majmu’. 

Detective

Ze duikt de geschiedenis in en probeert te achterhalen wie sinds het ontstaan van zijn populaire werk het boek bewerkten, verkochten en verspreiden. En dat is best ingewikkeld, want dit werk werd sinds de 19de eeuw meerdere keren opnieuw gepubliceerd door verschillende uitgeverijen en editors.

Zo zien we dat oudste versie van de Majmu’ vijf delen had verspreid over vijf boeken, terwijl een recentere editie uit 2011 37 delen telt in 20 boeken. Hayat voelt zich soms een detective die probeert een ingewikkelde puzzel in elkaar te krijgen. Je leest alles over de beroemde moslimgeleerde Ibn Taymiyya, hoe zijn werk verspreid raakte in de negentiende eeuw en Hayats zoektocht in haar eerste blog De dood en herrijzing van een middeleeuws boek