16 december 2017

De Stentor

Harderwijk in opstand tegen vervoersverbod

Het vervoersverbod vanwege de vogelgriep treft onnodig de pluimveesector in de buurt van Harderwijk. Dat stelt burgemeester Harm-Jan Schaik van de gemeente Harderwijk. Hij tekent bezwaar aan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

(...)

Langere tijd

Het zal niet de laatste keer zijn dat de regio te maken heeft met de vogelgriep. Het lijkt erop dat het virus dat vorige week toesloeg bij Biddinghuizen het jaar rond in Europa is gebleven, zegt hoogleraar en epidemioloog Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht (UU). ,,Het zou voor het eerst zijn dat een hoogpathogeen (dus heel besmettelijk, red.) virus in staat is langere tijd in een gastheer te verblijven. Dat hebben we nog niet eerder gezien hier.''

Het betekent dat de dreiging van uitbraken continu op de loer ligt. De UU heeft samen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam subsidie aangevraagd om daar onderzoek naar te kunnen doen, zegt Stegeman. Tot nu toe liftte het vogelgriepvirus vanuit onder meer Azië en de Baltische Staten mee met trekvogels richting West-Europa.

Het volledige artikel is verschenen in De Stentor, 16 december 2017.