Hans Clevers wint de Keio Medical Science Prize

Portret Hans Clevers

Prof. dr. Hans Clevers heeft de Keio Medical Science Prize gewonnen voor zijn baanbrekend onderzoek naar stamcellen en organoïden. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de gelijknamige Japanse universiteit.

Wnt pathway

Clevers ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar een moleculair proces genaamd de Wnt pathway. Het proces speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van stamcellen en organen. Clevers liet in de negentiger jaren zien dat de Wnt pathway een sleutelrol vervult in stamcellen, met als keerzijde dat verstoring van dit proces een belangrijke oorzaak is van kanker.

Organoïde technologie

Clevers’ werk was een doorbraak voor de biomedische wetenschappen. Zo maakte zijn onderzoeksgroep voor het eerst levende stamcellen zichtbaar. Door levende stamcellen uit de darm in het laboratorium te kweken, ontwikkelde hij de eerste organoïden; een mini-orgaan dat zich cellulair en moleculair hetzelfde gedraagt als het echte orgaan.

De organoïde technologie heeft zich sindsdien verder ontwikkeld. Tegenwoordig zet Clevers de technologie ook in bij het onderzoek naar (kinder)kanker. Zijn onderzoeksgroep en collega’s bij het Hubrecht Institute en het Prinses Máxima Centrum kweken met behulp van tumorweefsel mini-tumoren in het lab. Zo kunnen zij de eigenschappen van een tumor nauwkeurig bestuderen en kunnen verschillende potentiële medicijnen getest worden.

Uitreiking in december

Op 19 december 2019, wordt de Keio Medical Science Prize voor de 24e keer uitgereikt. Van de prijswinnaars die Clevers voorgingen, ontvingen maar liefst acht later de Nobelprijs. Naast Clevers ontving ook de Japanse wetenschapper Prof. dr. Tadamitsu Kishimoto de prijs. ‘Ik ben zeer vereerd met de Keio Medical Science Prize en ook om deze samen met Prof. dr. Tadamitsu Kishimoto te mogen ontvangen,’ reageert Clevers.

Hans Clevers is hoogleraar Moleculaire Genetica aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht en groepsleider bij het Hubrecht Instituut (KNAW) en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Oncode onderzoeker.