3 december 2018

ReumaNederland geeft onderzoeksgroep titel Research Centre of Excellence

Half miljoen euro voor onderzoek naar vaccin voor ontstekingsreuma

V.l.n.r. Prof. dr. Wouter Dhert (decaan Faculteit Diergeneeskunde), prof. dr. Femke Broere, prof. dr. Willem van Eden, Ingrid Lether (manager Onderzoek & Innovatie ReumaNederland)

Prof. dr. Willem van Eden en Prof. dr. Femke Broere van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht werken hard aan een vaccin voor reumatoïde artritis (RA). Dit doen zij in samenwerking met onderzoekers van het UMC Utrecht, waaronder Prof. dr. Jaap van Laar. Om dit onderzoek mogelijk te maken stelt ReumaNederland de komende vijf jaar 500.000 euro beschikbaar. De onderzoeksgroep van Prof. dr. Willem van Eden krijgt door ReumaNederland tevens de titel Research Centre of Excellence toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma wil ReumaNederland grote stappen zetten in doorbraken in de behandeling van mensen met ontstekingsreuma. De komende periode ontvangen meer onderzoeksgroepen voor ontstekingsreuma, artrose en jeugdreuma in Nederland de toekenning van Research Centres of Excellence. Voor deze Research Centres stelt ReumaNederland in totaal 7,3 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken om het leven met ontstekingsreuma te verbeteren

In het onderzoek naar en de behandeling van ontstekingsreuma is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt, maar kapotte gewrichten zijn nog steeds een veelvoorkomend gevolg van de ziekte. Geen enkele vorm van ontstekingsreuma is nog te genezen. Bestaande behandelingen onderdrukken slechts een deel van de symptomen en hebben nauwelijks effect op klachten als extreme vermoeidheid en pijn.

We zijn bezig om een vaccin te ontwikkelen dat het afweersysteem ‘heropvoedt’, waardoor het geen eigen gewrichtsweefsel meer beschadigt, zoals bij RA-patiënten gebeurt.
Prof. dr. Willem van Eden, immunoloog en arts-microbioloog

Prof. dr. Willem van Eden, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence van de Universiteit Utrecht: “Bij een ziekte als RA streven we naar blijvende genezing zonder bijkomende medicatie. Dat is de uitdaging voor ons als immunologen. We zijn bezig om een vaccin te ontwikkelen dat het afweersysteem ‘heropvoedt’, waardoor het geen eigen gewrichtsweefsel meer beschadigt, zoals bij RA-patiënten gebeurt. Bij transplantaties moet je ook zorgen dat het lichaam het nieuwe weefsel niet beschadigt. Dankzij de geweldige steun van ReumaNederland kan onze onderzoeksgroep deze uitdaging nu aangaan.”

Lodewijk Ridderbos, directeur ReumaNederland: “We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. We verwachten dat de onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Willem van Eden en prof. dr. Femke Broere de komende jaren baanbrekende oplossingen gaat bieden in de behandeling van patiënten met ontstekingsreuma. Het kunnen heropvoeden van het afweersysteem met een vaccin, waardoor ontstekingen ophouden en schade aan gewrichten kan worden voorkomen, hadden we tot voor kort niet voor mogelijk geacht. Nu wil ReumaNederland er alles aan doen om dat werkelijkheid te maken.”

Over ontstekingsreuma

Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor diverse auto-immuunziekten die gewrichten, spieren en organen ernstig beschadigen. Het afweersysteem maakt bij ontstekingsreuma een vergissing: gezonde gewrichten, spieren en organen worden ten onrechte aangevallen. De afweerreactie ontspoort bovendien: de ontstekingen nemen steeds verder toe, met desastreuze gevolgen. Ernstige vermoeidheid en pijn, grote moeite met bewegen en ernstige beperkingen – thuis, op school en op het werk – zijn klachten die alle mensen met ontstekingsreuma ervaren. In Nederland hebben 220.000 mensen een vorm van ontstekingsreuma.

Reumareporter Willem op bezoek bij Willem van Eden en Femke Broere