Gunther Cornelissen: Nieuw UU-boegbeeld Erkennen en Waarderen
Benoeming vanaf 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 is Gunther Cornelissen een van de nieuwe UU-brede experts voor Erkennen en Waarderen. De hoogleraar getaltheorie en meetkunde heeft al veel ervaring met het in de praktijk brengen ervan. Zo is hij voorzitter van de hoogleraar 1-commissie, die gaat over de benoeming van hoogleraren met een voortrekkersrol. Eerder werkte hij Erkennen en Waarderen uit voor zijn eigen faculteit.
Wat drijft jou om je in te zetten voor Erkennen en Waarderen?
“Het begon met diversiteit. Ik heb wiskunde gestudeerd in Gent en daar was iets minder dan de helft van mijn medestudenten vrouw. Toen ik in Utrecht kwam, werkte er op mijn afdeling van vijfendertig mensen maar één vrouw. Dat viel op. Diversiteit is natuurlijk veel breder dan de verhouding tussen man-vrouw, maar dan moet je toch even goed nadenken over wat je aan het doen bent, vond ik. Toen zijn we als bestuur gaan experimenteren met het aanstellingsbeleid. Daar is het begonnen.”
Ligt daar ook de sleutel van erkennen en waarderen? Bij het aanstellingsbeleid?
“Dat denk ik wel. In de aanstellings- en bevorderingscommissies zit het echte, praktische erkennen en waarderen. Daar bepaal je immers wat voor mensen hier komen werken en hoe bezig zijn met de elementen van TRIPLE zoals leiderschap, impact en teamspirit.”
Erkennen en Waarderen begint met het waarderen van de dingen die je niet ziet
Wat is dan een erkennen en waarderen-manier van mensen aannemen?
“Erkennen en waarderen begint eigenlijk met het erkennen van dingen die je niet ziet of waarvan we eerder vonden dat we er niet naar mochten kijken. Als je mensen met een diverse achtergrond allemaal door dezelfde mangel haalt, zie je hun kwaliteiten vaak niet. Bijvoorbeeld: een sollicitant heeft een populair boek over wiskunde voor scholieren geschreven. Hoe vergelijk je zo iemand met iemand die dat niet heeft gedaan? Vroeger zeiden we dan: dat is niet een van de criteria dus daar gaan we niet op letten. Behalve dat iemand hier tijd en energie in heeft geïnvesteerd die niet voor andere dingen beschikbaar was.”
Wat ga je als erkennen en waarderen-expert doen om het aanstellings- en bevorderingsbeleid van de UU nog meer erkennen en waarderen te maken?
“Mijn collega Stans de Haas en ik beginnen om bij allerlei bevorderings- en aanstellingscommissies te gaan kijken en op te halen waar zij tegenaan lopen. Wat moet een aanstellings- of bevorderingscommissie nou precies anders doen? Het is best lastig om een algemeen idee te vertalen naar de specifieke praktijk van één vakgebied en tegelijkertijd te zorgen dat het niet leidt tot meer werkdruk.”
Ben je positief over hoe het gaat met Erkennen en Waarderen op de Universiteit Utrecht?
“Zeker. Als ik kijk naar de afgelopen vijf jaar dan is de overgang aan het lukken, maar nu gaat het om de uitvoering. Dat we het op het grondniveau echt aan de gang hebben. De aanstellings- en bevorderingscommissies spelen hierbij een sleutelrol. Daar ligt de grootste opdracht de komende tijd. Ondertussen moeten we oppassen dat we niet stoppen door frustraties die we onderweg tegenkomen.”