Grootschalige update FCS-free Database voltooid

De Fetal Calf Serum (FCS)-free database (FCS-free.org) is uitgebreid met informatie uit een omvangrijke verzameling literatuur over FCS-vrije media. Onder deze publicaties zijn veel complete formuleringen. Hiermee kunnen wetenschappers hun eigen FCS-vrije medium maken om specifieke celtypen te laten groeien.

De database omvat nu meer dan 500 wetenschappelijke artikelen, die FCS-vrije formuleringen beschrijven die ofwel aanpassingen zijn van commercieel verkrijgbare groeimedia, of zelf gefabriceerde formuleringen. Van deze 500 hebben meer dan 240 papers gedetailleerde formuleringen gepubliceerd, waardoor lezers het medium kunnen reproduceren. De uitbreiding van de FCS-free Database is het resultaat van een omvangrijke review van wetenschappelijke artikelen die in de afgelopen tien jaar zijn gepubliceerd. Dr. Jan van der Valk, directeur van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences: "Dankzij deze update bevat de database nu FCS-vrije media voor 260 verschillende celtypen. Zo wordt het voor wetenschappers gemakkelijker om een ​​FCS-vrij medium voor hun celtype(s) te identificeren.” Naast deze literatuur kunnen website-bezoekers ook producten van commerciële leveranciers in de database vinden.

Waarom FCS-vrije media gebruiken?

Foetaal kalfsserum (FCS, ook bekend als Fetal Bovine Serum of FBS) is een veel voorkomend supplement van celkweekmedia. Het gebruik ervan roept echter aanzienlijke morele en wetenschappelijke vragen op. FCS wordt geoogst uit het kloppend hart van levende runderfoetussen die tijdens het slachten van drachtige koeien zijn genomen, wat resulteert in een ernstig probleem met het dierenwelzijn. Bovendien is FCS een biologisch product met veranderende samenstelling, wat de reproduceerbaarheid van experimenten bemoeilijkt. Het feit dat het gebruik van FCS in celculturen ethisch noch wetenschappelijk verantwoord is, is onlangs onderstreept door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De FCS-free Database werd onlangs genomineerd voor de Lush-prijs 2018, 's werelds grootste prijs voor proefdiervrij onderzoek.

Ondersteun toekomstige 3V-activiteiten

De literatuurupdate is mogelijk gemaakt door donaties die we hebben ontvangen. De FCS-free Database maakt deel uit van het 3V-Databaseprogramma, dat volledig afhankelijk is van giften en donaties. Als u geïnteresseerd bent in het bijdragen aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven, bezoekt u onze pagina van het goededoelenfonds Vrienden Diergeneeskunde.