Grensoverschrijdend gedrag tegen sporters met een beperking voorkomen

Roelstoelbasketballers in een zaal

De Universiteit Utrecht en het Mulier Instituut gaan onderzoek doen naar grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van mensen met een beperking in de sport. Gehandicaptensport Nederland wil daar meer over weten en ook hoe dit onwenselijke gedrag voorkomen zou kunnen worden. De uitkomsten van het onderzoek zullen sportverenigingen helpen bij het organiseren van een veilige en zorgeloze sportomgeving voor sporters met een beperking. De onderzoekers gaan literatuur en data analyseren en interviews doen maar staan ook open voor contact met getuigen van grensoverschrijdend gedrag.

Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de kwetsbaarheid van mensen met een beperking voor verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag binnen de georganiseerde sport. Daarnaast zullen de onderzoekers gaan kijken naar hoe verenigingsbestuurders, begeleiders, vrijwilligers en leden omgaan met grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van sporters met een beperking.  

Inge Claringbould (Universiteit Utrecht) en Vidar Stevens (Mulier Instituut) gaan in hun onderzoek:

  • een literatuurscan uitvoeren naar de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag tegen sporters met een beperking en de omgeving waarbinnen die zich voordoen, met aandacht voor vormen van fysiek, emotioneel en grensoverschrijdend gedrag die tot nu toe weinig zijn meegenomen in definities en metingen omdat ze specifiek verband houden met deze groep sporters;
  • een analyse doen van bestaande data over de maatregelen die sportverenigingen hebben genomen om een veilige sportomgeving te realiseren voor sporters met een beperking;
  • interviews houden met de naaste sportomgeving van sporters met een beperking (bv. medesporters, begeleiders, trainers, ouders, bestuurders) over (preventie van) grensoverschrijdend gedrag.

Slachtoffer of getuige van grensoverschrijdend gedrag?


Bent u bij uw vereniging weleens slachtoffer of getuige geweest onveilig of grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van mensen met een beperking? En bent u bereid uw ervaringen en inzichten met ons te delen? Dan komen we graag met u in contact.

Contact


Neem voor meer informatie contact op met Inge Claringbould van de Universiteit Utrecht of Vidar Stevens van het Mulier Instituut.