5 december 2016

Gratis OV-fiets voor studenten lijkt oplossing voor drukke buslijn richting Utrecht Science Park

Een gratis OV-fiets voor studenten lijkt een goed alternatief voor het vaak drukke openbaar vervoer tussen Utrecht CS en Utrecht Science Park. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau Decisio onder ruim 400 Utrechtse studenten blijkt dat bijna tweederde tijdens de spits liever gebruik maakt van een OV-fiets dan de bus. Zo’n 20 procent is bereid om hier €1,- voor te betalen. Ook als de Uithoftram in 2018 gaat rijden, stapt een derde op de fiets.

Bushalte Janskerkhof
Studenten stappen in en uit de bus op het Janskerkhof in het centrum van Utrecht.

Reiskosten cruciale factor

Uit een studie van Suzanne Steegman (masterstudent economische geografie en werkzaam bij onderzoeksbureau Decisio) onder ruim 400 Utrechtse studenten blijkt dat reiskosten de cruciale factor is in de afweging van studenten om gebruik te maken van het openbaar vervoer of een OV-fiets. In de huidige situatie reizen studenten gratis met het openbaar vervoer maar betalen ze voor het gebruik van een OV-fiets. Zou de OV-fiets voor een student gratis zijn, dan wil 64 procent hier tijdens spitsuren gebruik van maken.

Bovendien is 20 procent bereid om €1,- te betalen. Dit is belangrijk omdat het openbaar vervoer tijdens de spitsuren overbelast is. Vanaf januari 2017 wordt de drukte versterkt doordat landelijk ruim 100.000 mbo’ers ook toegang krijgen tot de kaart.

Onvoldoende ruimte voor vervoersvraag

Het openbaar vervoer tussen Utrecht CS en Utrecht Science Park is tijdens spitsuren al langere tijd overvol, wat leidt tot lange wachttijden. Vanaf 2018 vangt de Uithoftram deze drukte op. Toch verwacht de gemeente Utrecht dat de tram rond 2025 opnieuw onvoldoende ruimte biedt voor de vervoersvraag. Studenten vormen een derde van alle ov-reizigers. Het helpt de drukte in het openbaar vervoer te verminderen om studenten te verleiden een OV-fiets te pakken.

Om de bereikbaarheid van Utrecht Science Park en andere campussen te verbeteren, adviseert Steegman om de kosten en baten van een OV-fiets of deelfietsensysteem voor studenten in beeld te brengen en een pilot te starten.

Meer informatie