26 februari 2018

35.000 boeken gedigitaliseerd

Google-project succesvol afgerond

Het afgelopen jaar stopte er iedere maand een vrachtwagen van Google voor de bibliotheek om 20 karren boeken mee te nemen. Medewerkers van de bibliotheek zorgden ervoor dat de boeken op tijd klaar stonden voor transport en na terugkeer ook weer teruggeplaatst werden in de collectie.

Overeenkomst met Google

In 2010 sloot Google een overeenkomst met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag om Nederlandse titels zoveel mogelijk in Google Books te krijgen. Nadat een groot deel van de titels was gedigitaliseerd, werden Nederlandse universiteitsbibliotheken bij het project betrokken. Na Amsterdam en Leiden volgde Utrecht in maart 2017.

Nu, een jaar later, is het project succesvol afgerond. Uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn uiteindelijk 35.000 boeken gedigitaliseerd en te raadplegen via Google Books. Deze titels zijn gepubliceerd voor 1877, dus vrij van auteursrecht.

Open Science

In het kader van open science streeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht ernaar zoveel mogelijk werken uit de collectie te digitaliseren om ze voor iedereen online beschikbaar te stellen voor onderzoek en onderwijs.