12 december 2017

Gloria Wekker wint Joke Smitprijs 2017

Prof. dr. Gloria Wekker
Prof. dr. Gloria Wekker

Prof. dr. Gloria Wekker ontvangt de Joke Smitprijs voor haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie in Nederland. Wekker krijgt de prijs voor haar strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen. Volgens de jury heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten en activisten hierover.

Volgens Wekker betekent deze erkenning veel voor andere zwarte migranten en vluchtelingenvrouwen. Zij sprak hierover bij Jinek.

Gloria Wekker

Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Wekker heeft veel invloed op het discours over racisme en witte superioriteit met haar in 2016 verschenen boek White Innocence: Paradoxes of colonialism and Race gebaseerd op 20 jaar onderzoek. Vorig jaar onderzocht ze als voorzitter van de commissie diversiteit hoe de Universiteit van Amsterdam kan werken aan een diversere omgeving.   

Joke Smitprijs

Deze regeringsprijs is vernoemd naar feministe Joke Smit (1933 - 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatie-beweging. Daarnaast is er de Aanmoedigingsprijs op het gebied van vrouwenemancipatie, die tevens tweejaarlijks wordt uitgereikt. Met het uitreiken van deze prijzen onderstreept de regering de betekenis van emancipatie en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving. De prijs is dit jaar voor de 16e keer uitgereikt. Gloria Wekker ontvangt een kunstobject en een bedrag van € 10.000.