Gestrande griend had zeer ernstige longontsteking

De griend die gisteren strandde voor de kust bij Egmond aan Zee was ernstig ziek. Dat concluderen onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde.
Het dier, een volwassen mannetje, had een longontsteking opgelopen die werd veroorzaakt door vermoedelijk een bacteriële infectie. Daarnaast werd een acuut herseninfarct geconstateerd. Deze combinatie heeft ertoe geleid dat het dier is overleden.

Het dier was in goede voedingstoestand, maar hij had niet recent gegeten. “De griend was gedurende een korte tijd, enkele dagen of weken, ernstig ziek. Op het strand zagen en roken we al dat er erg veel ontstekingsvocht uit het blaasgat kwam, dat kunnen we in verband brengen met de longontsteking”, aldus Lonneke IJsseldijk, projectleider van het onderzoek naar gestrande zeezoogdieren bij de faculteit Diergeneeskunde.

Het onderzoek naar de griend is nog niet afgerond. Er vindt nog microscopisch onderzoek plaats en er is kweek ingezet voor bacteriologisch onderzoek. Ten slotte zal er nog  gehoorschade onderzoek plaatsvinden. Dit om uit te sluiten of dat een reden was voor deze griend om de zuidelijke Noordzee in te zwemmen.

Dit was de zevende stranding  van een griend in Nederland in de laatste dertig jaar. De laatste twee dieren werden in 2015 gevonden: beide waren toen gestikt in een platvis

De onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde zijn het team van M. Gul Egmond B.V., SOS Dolfijn, de Kustwacht, lokale gemeente en Wageningen Marine Research erg dankbaar voor de hulp bij stranding en  transport van de griend naar de Universiteit Utrecht. Het onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Meer weten over strandingen? Kijk dan eens op www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek.