Gestrande gewone dolfijnen hadden ontstekingen in hersenen en longen

De twee gewone dolfijnen die eind november strandden aan de Zeeuwse kust waren allebei ziek. Er werden ontstekingen in de hersenen, het hersenvlies, en in de longen en darmen aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Utrecht.
Eind november werden vermoedelijk twee of drie gewone dolfijnen gezien voor de Nederlandse kust ter hoogte van de Oosterscheldekering. Op zaterdag 21 november werd één dode gewone dolfijn aangetroffen ter hoogte van Zierikzee in de Oosterschelde. Op zondag 22 november strandde een tweede dolfijn levend bij Breskens (Westerschelde), waar het dier ter plaatse overleed. Meldingen van levende dieren zijn daarna niet meer gemaakt.
De twee jonge mannelijke dieren zijn in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor onderzoek overgebracht naar de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde. Tijdens de secties waren er duidelijke tekenen van ziekte, maar met het blote oog was niet goed te bepalen wat deze dolfijnen precies onder de leden hadden en wat dus de oorzaak van de strandingen was.
Uit microscopisch onderzoek bleek dat beide dieren ziek waren. Onderzoeker Lonneke IJsseldijk: “De eerste gewone dolfijn had een ernstige ontsteking in de hersenen en het hersenvlies en daarnaast een longontsteking met longwormen en ontstekingen in de darmen. Vermoedelijk was ook dit dier 's nachts levend gestrand en ter plaatse overleden. Het tweede dier had ook een ernstige longontsteking en er waren aanwijzingen voor een ontsteking in de hersenen. Momenteel proberen we te achterhalen door welke ziekteverwekker deze ontstekingen zijn veroorzaakt en of dat bij beide dieren dezelfde was.”
De resultaten van het aanvullende onderzoek worden in het begin van 2021 verwacht. Wageningen Marine Research zal daarnaast nog dieetonderzoek uitvoeren. De schedels van beide dolfijnen zijn verzameld voor de rijkscollectie van Naturalis.
Meer lezen over het strandingsonderzoek van de Universiteit Utrecht? Kijk op www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoekof volg onze onderzoekers op Instagram.