Gespleten loopsheid bij de hond: hoe komt het?

Hart voor Dieren

Mijn teefje Nana van zes jaar, een super lieve kruising, heeft al ruim een jaar last van wat de dierenarts 'gespleten loopsheid' noemt. Hoe komt dit, wat betekent het precies, wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van Nana en wat kunnen we eraan doen?

Beantwoord door: dr. Jeffrey de Gier en drs. Karin Albers-Wolthers, dierenartsen gespecialiseerd in voortplaning van gezelschapsdieren Universitetiskliniek voor Gezelschapsdieren, faculteit Diergeneeskunde, Universteit Utrecht. 

Een normale loopsheid duurt bij honden gemiddeld drie weken en gemiddels dworden honden twee keer per jaar loops. Tijdens deze loopsheid wordt er normaal gesproken een spontaan optredende eisprong gezien. We gebruiken de term 'gespleten loopsheid' in die gevallen dat een loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops. Bij 'gespleten loopsheden' wordt er doorgaans na het 'opnieuw opstarten'van de loopsheid wel een eisprong gezien en normaliseert de cyclus daarna. (...) De conclusie is dus dat als het probleem blijft bestaan en als loopsheidverschijnselen vrijwel continu aanwezig zijn, nader onderzoek wenselijk is om de oorzaak te achterhalen en een behandelplan te kunnen maken. 

Het volledige artikel is verschenen in Hart voor Dieren, 1 maart 2017