7 maart 2017

Geslaagde 23e Nationale Wiskunde Dagen

Begin februari organiseerde het Freudenthal Instituut de 23e Nationale Wiskunde Dagen. Ook dit jaar was het enthousiasme groot en de stemming van de deelnemers opperbest. De opening van Henk van der Vorst, emeritus hoogleraar Computational Science in Utrecht, was verrassend en mooi. Henk is inmiddels actief met het maken van aquarellen, linosneden en e-grafieken. Zijn werk werd tentoongesteld in de gangen van conferentiecentrum de Leeuwenhorst.

Naast een record aantal workshops en parallelle presentaties waren er dit jaar drie plenaire lezingen van gastsprekers uit België en Duitsland. Na de lezing van Mike Kestermont zijn we in staat om in een onbeduidende ‘dichter-met-ezelsoren’ de auteur van het Wilhelmus te herkennen. Davy Paindaveine illustreerde aan de hand van de IMDB-site (Internet Movie DataBase) hoe deze filmomgeving gebruikt kan worden voor een aantal klassieke statistische concepten. De vrijdagavond-lezing werd verzorgd door Albrecht Beutelspacher, grondlegger van het Mathematikum. Het Mathematikum in Giessen is een Wiskunde museum met veel interactieve experimenten en spelletjes. Een deel van de tentoonstelling stond in het conferentiecentrum. Aansluitend op de lezing was er volop gelegenheid voor spel, dans en film.

Veel collega’s van het FI, maar ook studenten uit onze educatieve minor- en masteropleiding, hebben zich enorm ingezet om ook dit jaar weer een prachtig evenement neer te zetten.

De 24e Nationale Wiskunde Dagen zullen plaatsvinden op 2 en 3 februari 2018.