Georganiseerde misdaad actief in illegale handel van wildlife naar Europa

De illegale handel in wildlife is een lucratieve business. De prijzen die worden betaald voor beschermde diersoorten overstijgen de prijzen van goud of cocaïne. Wetenschappers waarschuwen dat de georganiseerde illegale handel in een alarmerend tempo gaande is en grote gevolgen heeft voor onze planeet.

“Geraffineerde criminele netwerken zijn op alle niveaus van de handel aanwezig: van de stroperij waar ze gebruikmaken van helikopters en krachtige motorboten, tot aan grote smokkeloperaties waarbij wordt samengewerkt met corrupte ambtenaren.” Dat stelt promovendus Daan van Uhm in zijn proefschrift Uncovering the illegal wildlife trade: inside the world of poachers, smugglers and traders dat hij op dinsdag 9 februari 2016 zal verdedigen aan de Universiteit Utrecht.

De daders
Georganiseerde criminele bendes zijn actief in de handel van onder andere apen, kaviaar en dierlijke producten die worden gebruikt voor medicatie, zoals neushoornhoorn en tijgerbotten. In zijn onderzoek ging Van Uhm na wie betrokken zijn bij de illegale handel van wildlife naar Europa en hoe dit georganiseerd is. Hij reisde naar China, Marokko en Rusland en interviewde stropers, smokkelaars en handelaren, maar bezocht ook geregistreerde bedrijven die actief zijn in het witwassen van de illegale handel. De laatste decennia is de handel uitgegroeid tot een professionele illegale handelsvorm.

Lage prioriteit
De schadelijke gevolgen van de handel zijn volgens Van Uhm alarmerend. Hij licht toe: “Deze milieumisdaden zijn veelomvattend en omvangrijk, terwijl de prioriteit disproportioneel laag is ten opzichte van andere vormen van criminaliteit. Als deze handel op deze wijze continueert zullen we in de toekomst deze diersoorten enkel opgezet in musea en dierentuinen kunnen aanschouwen.”

Datum: dinsdag 9 februari 2016
Tijd: 12.45 – 14.00 uur
Locatie: Academiegebouw, Universiteit Utrecht, Domplein 29
Promotor: prof. dr. Dina Siegel

Op maandag 8 februari zal Van Uhm een persmeeting houden om zijn onderzoek toe te lichten en vragen te beantwoorden.